Vion vervangt 3.300 Oost-Europese flexbanen door vaste contracten

Vion

De Vion Food Group neemt per 1 januari 2021 3.300 werknemers in vaste dienst. Het gaat om medewerkers die al bij de Duitse vestigingen van Vion werken op basis van flexcontracten via bureaus. Vion beëindigt de samenwerking met deze bureaus en neemt zelf de verantwoording over voor de betrokken medewerkers.

Vanaf 1 januari 2021 zijn uitzendkrachten op flexbasis in de vleesindustrie verboden in Duitsland. Overigens is Vion, "conform de eigen MVO-richtlijnen", al sinds 2017 bezig werknemers van externe dienstverleners over te nemen als die al langer bij het bedrijf werken, schrijft Vion in het nieuwsbericht. De afdeling Human Resources wordt versterkt om de nieuwe instroom te kunnen bedienen. Voor het vaste personeel heeft de verandering geen gevolgen: "Alle werknemers die momenteel bij Vion in Duitsland werken, behouden hun baan." Is het echt allemaal zo business as usual? De grote stap ineens kan gezien worden als een reactie op de beschuldigende reacties op de talrijke Corona-besmettingen waarmee slachthuizen dit voorjaar geconfronteerd. Hoewel de oorzaak vermoedelijk moet worden gezocht in de ventilatiesystemen in de koude omgeving van slachthuizen, richtten de verwijten van de politiek zich op de povere woon- en vervoersomstandigheden waaronder Oost-Europeanen met tijdelijk contracten dicht op elkaar leven.

Voor de nieuwe werknemers voorziet Vion wel een probleem: taalbarrières. De nieuwe werknemers zijn voornamelijk afkomstig uit Oost-Europese culturen. "Om de natuurlijke afstand tussen de bestaande taalbarrières te overbruggen, bieden we taalcursussen, maar ook concrete ondersteuning, bijvoorbeeld in de vorm van advies over instanties en overheden." Vion gaat de nieuwe medewerkers via enquêtes vragen "hoe zij het beste ondersteund kunnen worden."

Foodlog

Lees ook
Coronacrisis raakt brouwerijen

Coronacrisis raakt brouwerijen

Sinds de start van de coronacrisis zien Nederlandse brouwerijen de omzet dalen. Zo ook in november. De bierverkoop was met 25,8 procent een stuk lager dan in november vorig jaar. De thuisconsumptie nam met 7,5 procent toe, maar de horeca nam met 92 procent af. Vereniging Nederlandse Brouwers maakt zich grote zorgen.

Eenvoudig maar vooral troostrijk voedsel

Eenvoudig maar vooral troostrijk voedsel

Dat de pandemie ook in 2021 haar sporen zal nalaten op het gebied van food, zal geen verrassing zijn. Foodtrendwatcher Anneke Ammerlaan en retaildeskundige Paul Moers over de blijvende effecten en de te verwachten ontwikkelingen voor volgend jaar. De hoofdmoot van de foodtrends wordt lokaal, eenvoudig maar vooral troostrijk voedsel. Daarnaast gaat de...

Banken verwachten krimpjaar

Banken verwachten krimpjaar

Het coronavirus domineerde de afgelopen maanden het gesprek op zo’n beetje alle vlakken: politiek, maatschappelijk, cultureel maar ook economisch. Voorspellingen zijn lastig, omdat niemand daadwerkelijk weet hoe we het beste met het virus om kunnen gaan én welke gevolgen de maatregelen hebben op alle aspecten van de samenleving. Toch zijn...