Vion wil plantaardige vleesvervangers produceren in Leeuwarden

Vion_productielocatie Leeuwarden

Foto: Productielocatie Vion in Leeuwarden (foto: Vion).

Vion wil een productielocatie voor plantaardige producten openen in de vestiging in Leeuwarden. Eerder dit jaar kondigde CEO Ronald Lotgerink al aan dat Vion vleesvervangers gaat introduceren op de markt. Dat laat het bedrijf weten in een persbericht.

De vraag naar vleesvervangers is de afgelopen jaren gegroeid en het ligt in de lijn der verwachting is dat deze blijft stijgen. Niet alleen in Nederland en Duitsland, de thuismarkten van Vion, is er sprake van een toenemende vraag. Ook in andere delen van Europa, zoals het VK, Italië en Frankrijk, groeit de markt voor vleesvervangers. De groei komt met name door de zogenaamde flexitariërs, die deze producten regelmatig kopen.

Vion heeft sinds 2017 een productielocatie in Leeuwarden. Deze wordt momenteel gebruikt voor de verwerking van rundvlees. De fabriek is volgens de meest recente normen gebouwd en kan met enkele aanpassingen geschikt worden gemaakt voor plantaardige productie. Het is eventueel mogelijk om de fabriek uit te breiden met meer productielijnen, vriesruimten en opslagcapaciteit. De plannen hebben geen gevolgen voor de huidige werknemers.

CEO Ronald Lotgerink: “De vleesverwerkingscapaciteit in Nederland is de afgelopen twee jaar fors toegenomen en is ruim voldoende gebleken om aan de vraag te voldoen. Met de huidige kennis van onze investering van enkele jaren geleden, maken we nu de strategische keuze om te investeren in een fabriek voor plantaardige producten in Leeuwarden. We blijven onze activiteiten met onze relaties op andere Vion-locaties voortzetten. Daarnaast zullen we akkerbouwers verwelkomen als nieuwe leveranciers in onze plantaardige keten.”

Thema's
Lees ook
Gold & Green wint Horecava Innovation Award 2020

Gold & Green wint Horecava Innovation Award 2020

Gold & Green heeft de Horecava Innovation Award 2020 gewonnen met het product Pulled Oats, een alternatief voor vlees. Winnaar van de Duurzaamheid Award Karel de Vos is Karma Shoarma van het gelijknamige bedrijf uit Haarlem. De prijsuitreiking vond plaats tijdens de opening van de Horecava.

Van Loon Group introduceert The Blue Butcher op de Horecava

Van Loon Group introduceert The Blue Butcher op de Horecava

Op de Horecava presenteert Van Loon Group The Blue Butcher, een assortiment van vleesvervangers. Met dit nieuwe label wil het bedrijf inspringen op de toenemende vraag vanuit de markt naar alternatieven voor vlees. In totaal zijn er zes productvarianten waarvan een selectie te zien is bij de ENKCO-stand.

Nieuw Nederlands bedrijf richt zich op plantaardige vis

Nieuw Nederlands bedrijf richt zich op plantaardige vis

Inmiddels zijn ze niet meer weg te denken in de supermarkt: de schappen met vleesvervangers. Na vlees, moet vis er ook aan geloven. Het nieuwe bedrijf Novish gaat plantaardige visvervangers produceren voor retail en foodservice.