Vion wil plantaardige vleesvervangers produceren in Leeuwarden

Vion_productielocatie Leeuwarden

Foto: Productielocatie Vion in Leeuwarden (foto: Vion).

Vion wil een productielocatie voor plantaardige producten openen in de vestiging in Leeuwarden. Eerder dit jaar kondigde CEO Ronald Lotgerink al aan dat Vion vleesvervangers gaat introduceren op de markt. Dat laat het bedrijf weten in een persbericht.

De vraag naar vleesvervangers is de afgelopen jaren gegroeid en het ligt in de lijn der verwachting is dat deze blijft stijgen. Niet alleen in Nederland en Duitsland, de thuismarkten van Vion, is er sprake van een toenemende vraag. Ook in andere delen van Europa, zoals het VK, Italië en Frankrijk, groeit de markt voor vleesvervangers. De groei komt met name door de zogenaamde flexitariërs, die deze producten regelmatig kopen.

Vion heeft sinds 2017 een productielocatie in Leeuwarden. Deze wordt momenteel gebruikt voor de verwerking van rundvlees. De fabriek is volgens de meest recente normen gebouwd en kan met enkele aanpassingen geschikt worden gemaakt voor plantaardige productie. Het is eventueel mogelijk om de fabriek uit te breiden met meer productielijnen, vriesruimten en opslagcapaciteit. De plannen hebben geen gevolgen voor de huidige werknemers.

CEO Ronald Lotgerink: “De vleesverwerkingscapaciteit in Nederland is de afgelopen twee jaar fors toegenomen en is ruim voldoende gebleken om aan de vraag te voldoen. Met de huidige kennis van onze investering van enkele jaren geleden, maken we nu de strategische keuze om te investeren in een fabriek voor plantaardige producten in Leeuwarden. We blijven onze activiteiten met onze relaties op andere Vion-locaties voortzetten. Daarnaast zullen we akkerbouwers verwelkomen als nieuwe leveranciers in onze plantaardige keten.”

Thema's
Lees ook
Post-melk-generatie wil liever plantendrank

Post-melk-generatie wil liever plantendrank

Haver-, kokos-, soja- en rijstmelk zijn steeds populairder in de koffie of als glaasje bij het ontbijt. Nederland is niet meer zo’n fan van koeienzuivel, zijn derde grootste agrarische exportproduct. Terwijl het verkoopvolume van melk in de afgelopen jaren gestaag daalt, is dat van de plantaardige dranken juist in opmars. “Er...

Nestlé onthult nieuwe samenwerkingen rondom plantaardig eiwit

Nestlé onthult nieuwe samenwerkingen rondom plantaardig eiwit

Nestlé gaat samenwerken met plantaardig eiwitleverancier Merit Functional Foods en diens technologiepartner Burcon Nutrascience voor de vervaardiging van verschillende soorten plantaardig eiwit. Het ontwikkelen van nieuwe plantaardige alternatieven voor vlees en zuivel is een hoge prioriteit voor de Zwitserse foodgigant. Het vorig jaar opgerichte...

Gold & Green wint Horecava Innovation Award 2020

Gold & Green wint Horecava Innovation Award 2020

Gold & Green heeft de Horecava Innovation Award 2020 gewonnen met het product Pulled Oats, een alternatief voor vlees. Winnaar van de Duurzaamheid Award Karel de Vos is Karma Shoarma van het gelijknamige bedrijf uit Haarlem. De prijsuitreiking vond plaats tijdens de opening van de Horecava.