Visconsumptie draagt bij aan sterker immuunsysteem

Visconsumptie 2_foto Willem den heijer

Verkoop in viswinkels loopt beter dan verkoop van vis op de markt (foto: Willem M. den Heijer).

Virussen zijn er al sinds de mens rondloopt op deze planeet. Je kunt je wapenen tegen virussen die een gevaar vormen voor de gezondheid. Ons immuunsysteem is de beste verdedigingslinie, mits in goede conditie. Dagelijkse visconsumptie kan daar heel veel aan bijdragen.

In de juni-editie liet het medisch vaktijdschrift ‘Medisch Dossier’ weten dat meer dan de helft van de corona-patiënten zwaarlijvig was en een verhoogde bloeddruk had. Voorts hadden ze een opmerkelijk tekort aan selenium en een tekort aan vitamine-C en D.

Selenium is een sporenelement en antioxidant. Selenium gaat de vorming van schadelijke stoffen in ons lichaam tegen en onderhoudt het afweersysteem dat als wapen dient om virussen te bestrijden. Een eerste check op internet vertelt ons dat van de top-12 producten met het meeste selenium er maar liefst zes uit de Noordzee afkomstig zijn. Dan gaat het om tong, haring, makreel, tonijn, kreeft en garnalen. Vitamine-D komt bovendien in vrijwel alle vis voor.

Actie EMK 

Visconsumptie_Willem den Heijer

De bijvangst aan tong van vier dagen mesheftenvisserij levert een goede en gezonde maaltijd op voor de bemanning (foto Willem M. den Heijer).

Hoewel de verkoop van verse vis ongetwijfeld de gemiddelde visconsumptie van 22 kilo per jaar zal overstijgen, is het in deze crisistijd van belang om het publiek te wijzen op de voordelen van het eten van vis. De vissersactiegroep Eendracht Maakt Kracht (EMK) riep onlangs op sociale media al op tot het meer dan één keer per week eten van vis.

EMK wees daarbij vooral ook op het kopen van minder bekende Noordzeevissoorten, zoals grauwe poon (€0,40 per kilogram in de visafslag), makreel, bot, schar en wijting. Voor consumenten die tong, tarbot, griet en kabeljauw vanwege de prijs links moeten laten liggen, zijn de andere soorten een uitstekend alternatief.

Lees ook
EU ziet af van versoepeling kwiknorm

EU ziet af van versoepeling kwiknorm

De Europese Commissie heeft een plan om de toegestane hoeveelheid kwik in vis te verhogen voorlopig ingetrokken. Dat blijkt uit een rapport van een eerdere vergadering dat de Commissie vorige maand publiceerde. Eerder werd een voorstel ingediend om de toegestane limiet te versoepelen, omdat roofvissen in de praktijk de norm vaak overschrijden. Consumenten...

Vegan SeaStar brengt plantaardige sashimi op de markt

Vegan SeaStar brengt plantaardige sashimi op de markt

Vegan Junk Food Bar en Vegan XL lanceerden gisteren de No Tuna en Zalmon Sashimi van het nieuwe merk Vegan SeaStar. Deze plantaardige visvervangers zijn gemaakt op basis van tapiocazetmeel en glucose uit zeewier. De producten zullen vanaf maandag in de Vegan Junk Food Bar aan het Marie Heinekenplein in Amsterdam op de kaart staan. Ook zal het product...

Ambachtelijke speciaalzaken tegen afschaffing dividentenbelasting

Ambachtelijke speciaalzaken tegen afschaffing dividentenbelasting

Belangenorganisaties van speciaalzaken in groenten en fruit (ADN), vis (VNV), markthandel (CVAH) en bloemen en planten (VBW) trekken aan de bel over de negatieve effecten van de afschaffing van de dividendbelasting. Zij doen een beroep op de regering om af te zien van deze voorgenomen maatregel. Afschaffing dividendbelasting ADN, VNV, CVAH en VBW zijn...