Vitro Plus kweekt sla in het lab

EVMI_Slakweek_Vitro Plus

Het Zeeuwse bedrijf Vitro Plus uit Burgh-Haamstede is groot geworden in varens. De planten worden van zaadje tot plantje opgekweekt in kweekbakken onder ledverlichting.  Het bedrijf past deze kweekmethode nu ook toe op groente, te beginnen met sla.

Vitro Plus

Bijna 80 procent van de varens wereldwijd komt bij Vitro Plus vandaan. Voor deze kweek ontwikkelde het bedrijf een totaal nieuw systeem. De planten worden volledig gecontroleerd opgekweekt. Door het gebruik van trollies met platen ledverlichting ligt de opkweekcapaciteit per kubieke meter wel 20 tot 30 keer hoger dan in een traditionele kas.

“Ledverlichting geeft een enorme boost aan indoor kweek”, vertelt John Bijl. Hij is de oprichter van Vitro Plus. Bijl vervolgt: “Het heeft een hogere efficiëntie en veel lagere energiekosten ten opzicht van tl-verlichting. De plantenkweek die wij hier volledig gecontroleerd doen is vergelijkbaar met kaskweek”

Kweken van sla

Deze kweekmethode wordt toegepast op sla. Hiervoor is dochteronderneming ViVi Verte opgericht. Het bedrijf kreeg in 2016 de Zeeuwse Pioniersprijs. De sla, de Salanova, wordt gekweekt in kweekkasten, waaraan voor de volledige levensduur exact voldoende voeding en water wordt toegevoegd. De ledverlichting wordt via reflectoren egaal over de trays verdeeld. De kweek vindt plaats zonder bestrijdingsmiddelen.

Grootschalige indoor kweek

Nu het kweken van sla loopt, kijkt het bedrijf ook naar andere producten. De eerste stappen zijn gezet voor de kweek van Japanse kool. De kweek van sla vindt nu nog kleinschalig plaats, maar de methode is volgens Bijl ook geschikt voor grootschalige indoor kweek. Dit kan grote hoeveelheden voedsel opleveren. “We moeten de groeiende wereldbevolking van voedsel blijven voorzien”, aldus Bijl. Deze sla is dichtbij, zelfs thuis, te kweken. Want waarom zou je eten over duizenden mijlen vervoeren?

Meer weten over de kweekmethode van Vitro Plus? Lees het in EVMI, editie 5-2018. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een abonnement af.

 
Lees ook
Grootste slafabriek in Europa verder vertraagd

Grootste slafabriek in Europa verder vertraagd

De bouw van de ambitieuze, verticale slaboerderij van Staay Food in Dronten is na een jaar nog steeds niet begonnen. De slafabriek, waarvan de bouw in de zomer van 2017 al moest starten, is verder vertraagd en gaat meer geld kosten dan begroot. Begin 2017 kwam Staay Food met het plan om een enorme verticale boerderij te bouwen voor de teelt van luxe...

Albert Heijn kweekt oesterzwammen op koffiedrab

Albert Heijn kweekt oesterzwammen op koffiedrab

Albert Heijn verkoopt sinds 14 mei twee weken lang verse oesterzwammen die zijn gekweekt op koffiedrab. De oesterzwammen worden verkocht in AH Gelderlandplein XL. Albert Heijn kweekt de zwammen in samenwerking met paddenstoelenleverancier GRO | Green Recycled Organics. Samen willen de bedrijven een stap maken in het verduurzamen van de voedselketen...

Seaweed Harvest Holland breidt uit

Seaweed Harvest Holland breidt uit

Seaweed Harvest Holland gaat komend jaar uitbreiden van één naar vijf hectare. De Zeeuwse zeewierboerderij en een laboratorium kweekt zeewier in Kamperland en laat het groeien in de Schelphoek, een natuurgebied bij Serooskerke op Schouwen-Duiveland. Het bedrijf begon vijf jaar geleden met wat onderzoeken. Sinds dit jaar is het een echt bedrijf en meteen...