Vlees Schotse hooglanders en Konikpaarden Lauwersmeer bevat te veel dioxine

Schotse Hooglander Lauwersmeer_ foto Wikimedia

Foto: Wikimedia

Het vlees van de Schotse hooglanders en Konikpaarden die grazen rond het Lauwersmeer bevat te veel dioxine. Dat blijkt uit onderzoek van Staatsbosbeheer. De organisatie heeft daarom besloten dit voorjaar geen dieren te slachten. 

In 2020 kwam het nieuws naar buiten dat het vlees van natuurgrazers in uiterwaarden in Gelderland en in de Oostvaardersplassen bij Lelystad een te hoog dioxinegehalte had. Daarom besloot Staatsbosbeheer het vlees van de grazers in het het gebied rondom het Lauwersmeer te onderzoeken. Het vlees van 10 konikpaarden en 10 Schotse Hooglanders werd bekeken. Beide vleessoorten bevatten een te hoge concentratie dioxine.

Oorzaak

De oorzaak van dit hoge dioxinegehalte is nog niet bekend. Boswachter Jaap Kloosterhuis kan slechts gissen. "Ik ben geen deskundige", zegt Kloosterhuis tegen RTV Noord, "maar het zou kunnen dat het in de gronddeeltjes zit die de dieren binnenkrijgen bij het grazen."

Hoe de dioxine n de gronddeeltjes terecht is gekomen weet Kloosterhuis niet. "Dat dieren in de uiterwaarden een verhoogde concentratie hebben kan ik me nog voorstellen", zegt hij op RTV Noord. "En de Oostvaardersplassen liggen tegen de Randstad aangeplakt. Maar het Lauwersmeergebied zou toch schoon moeten zijn." Onderzoekers van Wageningen University & Research gaan het onderzoeken. 

Grazers rond het Lauwersmeer

In het gebied rond het Lauwersmeer grazen zo'n 500 Schotse Hooglanders en 200 Konikpaarden. De dieren zijn uitgezet door Staatsbosbeer om te grazen en verbossing tegen te gaan. Om overbevolking te voorkomen vangt Staatsbosbeheer ieder jaar ongeveer 120 hooglanders en 50 paarden. Deze dieren worden dan geslacht bij slager Kroon in Groningen en het vlees wordt verkocht als natuurvlees. Vanwege de dioxinebesmetting stopt Staatsbosbeheer voorlopig met het slachten.

Bron: RTV Noord / NOS / Leeuwarder Courant

Lees ook
Te weinig vraag naar duurzaam eten en drinken

Te weinig vraag naar duurzaam eten en drinken

De grootste belemmering voor de overgang naar een meer duurzame landbouw is de geringe consumentenvraag naar duurzaam eten en drinken. Dat meldt de Autoriteit Consument en Markt (ACM) op basis van de tweede Agro-Nutri Monitor.

Kipster breidt uit naar Verenigde Staten

Kipster breidt uit naar Verenigde Staten

Kipster breidt uit naar de Verenigde Staten. Vandaag, 11 oktober 2021, start de bouw van vier boerderijen in de Indiana. De Kipster eieren en vlees liggen voor Kerst 2022 in de schappen van de Amerikaanse supermarktketen Kroger.

Onderzoek naar effecten verplichte herkomstaanduiding vleesproducten

Onderzoek naar effecten verplichte herkomstaanduiding vleesproducten

Sinds 1 april 2015 is het verplicht om het land van herkomst op het etiket van een vleesproduct te vermelden. Uit onderzoek blijkt dat deze verplichte aanduiding zinvol is voor consumenten en geen grote impact heeft op de vleesketen.