Vleesconsumptie daalt verder

vlees5

Het vleesverbruik in Nederland is vorig jaar voor het vijfde jaar op rij gedaald. In 2015 werd per hoofd van de bevolking 75 kilo aan vlees en vleeswaren geconsumeerd. Dat is bijna één kilo minder dan in 2014.

Dat meldt Vlees+ op basis van berekeningen die Wageningen Economic Research heeft uitgevoerd in opdracht van Wakker Dier. De daling betreft alleen varkensvlees (-0,7 kilo) en rundvlees (-0,3 kilo). De consumptie van andere vleessoorten bleven nagenoeg gelijk.

Varkensvlees

Varkensvlees wordt het meest gegeten (36,6 kilo), gevolgd door pluimveevlees (22,3 kilo) en rundvlees (13,9 kilo). Er is verder vorig jaar per hoofd van de bevolking gemiddeld een kilo aan kalfsvlees gegeten en ook een kilo schapen- en geitenvlees. Paardenvlees wordt in Nederland nauwelijks gegeten.

Dalende trend

De dalende trend is al sinds 2010 zichtbaar. Toen lag de vleesconsumptie nog op 80 kilo per hoofd van de bevolking. Die daling doet zich vooral voor bij varkensvlees (-3,6 kilo) en rundvlees (-2,5 kilo). De consumptie van pluimveevlees nam gedurende de afgelopen tien jaar juist toe, met 1,6 kilo. Wereldwijd wordt juist meer vlees geconsumeerd.

500 vleesproducten

Voor het onderzoek werd van 6000 personen de aankopen geregistreerd. Het ging om 500 vleesproducten. Producten waarin vlees is verwerkt, zoals lasagne, zijn buiten beschouwing gelaten.

Bekijk het rapport

Lees ook:

Consumptie vlees daalt (7 oktober 2015)

Lees ook
Vrieshuizen nog steeds vol friet en vlees

Vrieshuizen nog steeds vol friet en vlees

De koel- en vrieshuizen in Nederland liggen nog altijd vol met vooral frites en vlees. Dat signaleert de Rabobank. De bank verwacht niet dat dit snel zal afnemen.

Henk en Bart Schellekens nemen Bon Vivant over

Henk en Bart Schellekens nemen Bon Vivant over

Sinds 1987 verzorgt de coöperatie Bon Vivant de in‐ en verkoop van scharrel‐ en biologisch vlees in Nederland. De coöperatie gaat nu verder onder leiding van Henk en Bart Schellekens. Zij willen de consument het meest diervriendelijke, gezondste en kwalitatief beste vlees van Nederlandse bodem bieden.

Onderzoek Multiscope: Nederlanders eten minder vlees

Onderzoek Multiscope: Nederlanders eten minder vlees

Meer dan 5 miljoen Nederlanders eten geen of slechts af en toe vlees. Dit is 36 procent van de Nederlandse bevolking. In 2016 was dit 29 procent. Dat blijkt uit de tweede editie van de Smart Food Monitor, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder 7.300 Nederlanders.