Vleesverwerkers klagen over de hoge varkensprijzen

vleeswaren_pixabay

Opnieuw trekt Clitravi, de vereniging voor de vleeswarenindustrie in Europa, aan de bel. De organisatie schrijft in een brief aan de Europese Commissie en de Europese voedselfederatie in de knel te komen door de hoge varkensvleesprijzen. Sinds januari zijn die met 25% gestegen. Voor vleesverwerkers heeft dat grote gevolgen: de varkensvleesprijs maakt 50 tot 75% van hun productiekosten uit.

De prijsstijging is het gevolg van de Afrikaanse varkenspest (ASF) die in Azië en met name China rondwaart. China is de grootste varkensvleesproducent ter wereld; de decimering van de varkensstapel als gevolg van de ziekte leidt tot tekorten. Daarom haalt China extra varkensvlees uit het buitenland, wat prijsverhogend werkt op de markten waar het vlees normaal gesproken werd verkocht. De varkensboeren zijn in hun nopjes door de hoge prijzen, die echter tot onrust bij de Europese vleesverwerkers leiden.

Hoewel de vleesverwerkers zelf geen invloed hebben op de prijsontwikkelingen, "vinden zij het belangrijk dat de gehele varkensketen weet heeft van de uitdagingen die deze uitzonderlijke marktsituatie met zich meebrengt. Bedrijven (en banen) zouden op de tocht staan," aldus Boerenbusiness.

In april van dit jaar sloeg Clitravi ook al alarm. Boeren reageerden toen sceptisch: "Nu de prijzen hoger zijn, moeten de verwerkers niet zeuren want die willen ook nooit de te lage prijzen samen in de keten dragen. Zo werkt een vrije markt nu eenmaal en als je daar niet mee om kunt gaan, moet je maar wat anders gaan doen", klonk het toen.

Ook nu hebben de boeren in hun eerste reacties nog steeds geen medelijden met de klagende verwerkers.

Lees ook
Vrieshuizen nog steeds vol friet en vlees

Vrieshuizen nog steeds vol friet en vlees

De koel- en vrieshuizen in Nederland liggen nog altijd vol met vooral frites en vlees. Dat signaleert de Rabobank. De bank verwacht niet dat dit snel zal afnemen.

Henk en Bart Schellekens nemen Bon Vivant over

Henk en Bart Schellekens nemen Bon Vivant over

Sinds 1987 verzorgt de coöperatie Bon Vivant de in‐ en verkoop van scharrel‐ en biologisch vlees in Nederland. De coöperatie gaat nu verder onder leiding van Henk en Bart Schellekens. Zij willen de consument het meest diervriendelijke, gezondste en kwalitatief beste vlees van Nederlandse bodem bieden.

Onderzoek Multiscope: Nederlanders eten minder vlees

Onderzoek Multiscope: Nederlanders eten minder vlees

Meer dan 5 miljoen Nederlanders eten geen of slechts af en toe vlees. Dit is 36 procent van de Nederlandse bevolking. In 2016 was dit 29 procent. Dat blijkt uit de tweede editie van de Smart Food Monitor, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder 7.300 Nederlanders.