Voedseltrends op Anuga
Foto: Koelnmesse
De inmiddels honderdjarige beurs Anuga in Keulen is een tweejaarlijks hoogtepunt waar honderden bedrijven hun nieuwe producten tonen. Die nieuwe producten bevestigen een aantal trends die al even spelen in de industrie, en laten zien in welke vorm die de komende jaren op de markt zouden kunnen verschijnen.
Gezonde drankjes (met cannabis)
Met traditionele, zoete frisdrank kun je tegenwoordig niet meer aankomen. Consumenten zijn steeds meer met hun gezondheid bezig en ook het snelle blikje of flesje drinken moet daarop aansluiten. ‘Nutrition’ is dan ook het trendwoord voor de drankenbranche. Wie daarbij denkt aan fruitsap begrijpt het niet helemaal. Veel te veel suiker. Nee, de industrie kijkt eerder naar cannabis, waar allerlei stofjes met positieve gezondheidseffecten in zouden zitten.
Eiwit
Vleesvervangers konden natuurlijk niet ontbreken; zelfs in de drie overdadige vleeshallen waren de plantaardige alternatieven welkom. Op de stand van Zandbergen World’s Finest Meat had samenwerkingspartner Beyond Meat een prominente plek en ook vleesgigant Vion presenteerde op de beurs voor het eerst hun nieuwe plantaardige merk ME-AT. Het mag duidelijk zijn dat de grote vleesmakers wel om zijn. Inspelen op de groeiende markt voor vleesvervangers levert immers alleen maar extra omzet op, want minder dierlijk vlees eten doen we vooralsnog niet.
Als je op dit gebied nog kan spreken van trends, dan draaien die om de gebruikte eiwitbron. Erwten zijn al enige tijd in trek als alternatief voor het minder smakelijke en met het imago worstelende soja. Beyond Meat, Moving Mountains en het Deense Naturli zetten allemaal in op erwten. Helaas blijft de productie nog achter; voor de komende jaren zijn de oogsten van dit ingrediënt al grotendeels opgekocht. Schaalvergroting zal dus moeilijk zijn voor de erwtenburgers, waardoor er veel potentie is voor de ontwikkeling van andere eiwitbronnen. Aardappelen bijvoorbeeld, of misschien wel insecten.
Insecten?
Over insecten gesproken, die al lang geleden gespotte ‘trend’ komt nog niet echt op stoom. Dat heeft misschien te maken met de strenge Europese regels omtrent zulke ‘novel foods’. Maar waarschijnlijk ligt de oorzaak nog meer bij onze eetcultuur. Krioelende beestjes vinden we simpelweg alleen smakelijk als ze uit het water komen. De trend op dit gebied is misschien dan ook om die insecten grondig te verwerken in snacks die zo min mogelijk aan insecten doen denken. Zoals groenteballen met een beetje extra eiwit. En zet vooral ook geen plaatjes van de betreffende beestjes op de verpakking.
Altijd op de hoogte blijven?
Thema's
Meer over
Lees ook
HAS green academy benoemt Ingeborg Haagsma-Boels als lector Eiwittransitie in Voeding
Dr. ir. Ingeborg Haagsma-Boels is sinds 1 januari 2023 de nieuwe lector Eiwittransitie in Voeding aan HAS green academy. Zij neemt het stokje over van Fred van de Velde. Met haar komst wordt de scope van het lectoraat verbreed tot de ontwikkeling van producten met alternatieve eiwitten voor humane consumptie. Dit betekent dat het lectoraat zich naast...
Lectoraat Eiwittransitie bij Hogeschool Van Hall Larenstein aan de slag met voeding van de toekomst
Vanaf 2023 start Martina Sura (Ph.D.) bij Hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden als lector Eiwittransitie. Het nieuwe lectoraat heeft als doel om via het toepassen van nieuwe inzichten en technieken de eiwittransitie te versnellen, waarbij een accent wordt gelegd op gezond en duurzaam geproduceerd voedsel.
Debat over eiwitbalans in COV Meat Café
Tijdens het jaarlijkse COV Meat Café op 3 november spraken vijftig genodigden uit agri en food over de ideale eiwitbalans. De debatteerden over vragen als: Wie is waarvoor verantwoordelijk? Welke rol speelt de prijs bij de consument? Kun je vlees en vervangers wel met elkaar vergelijken?