Vraag naar gerecycled plastic daalt

plastic-afval-flessen-pixabay

Tonnen gerecycled plastic hopen zich op bij Nederlandse recyclingbedrijven. Door de lage olieprijs en de coronacrisis is de vraag naar gerecycled plastic sterk gedaald, waardoor de bedrijven de grondstof niet meer kwijt kunnen. Het betreffende plastic vindt vooral toepassing in de sierteelt, de autobranche, de bouw en in consumentenproducten.

Voor de coronacrisis was de markt voor gerecycled plastic al krap vanwege de dalende prijs van fossiel plastic. Nu bepaalde sectoren stil liggen of minder actief zijn door de coronacrisis, neemt de vraag verder af. In het tv-programma De Monitor zegt Staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat hard op zoek te zijn naar afnemers voor het plastic, zodat de duizenden kilo’s opgeslagen plastic toch nog een bestemming krijgen.

Gerecycled plastic uit de huishoudelijke afvalstroom brengt bepaalde nadelen met zich mee. Zo kan het materiaal naar ruiken of een donkerdere kleur hebben. Ook is de kwaliteit vaak lager dan die van nieuw plastic. Bij veel toepassingen maakt dat niet uit, maar als bedrijven geen economisch voordeel hebben bij gerecycled plastic, kiezen ze toch vaak voor nieuw materiaal.  

Lees ook
EVMI jaaroverzicht, deel 5: wetenschap en innovatie

EVMI jaaroverzicht, deel 5: wetenschap en innovatie

De laatste dagen van 2020 zijn aangebroken, hoog tijd voor een terugblik op het afgelopen jaar. In 5 delen bladeren we nog eens door de 8 EVMI's die zijn verschenen.

KIDV publiceert recyclecheck voor papier- en kartonverpakkingen

KIDV publiceert recyclecheck voor papier- en kartonverpakkingen

Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) publiceert de recyclecheck voor papier en karton verpakkingen. Het is een hulpmiddel voor professionals in de industrie om duurzame keuzes te maken bij het ontwerpen van een nieuw product of verpakking.

NRC legt illegale stromen plastic verpakkingen bloot

NRC legt illegale stromen plastic verpakkingen bloot

Een onderzoekcollectief van de NRC en Lighthouse Reports laat zien dat verpakkingen van Nederlands voedsel illegaal naar Turkije geëxporteerd wordt. Het onderzoek benoemt verpakkingen van drop, bier, geraspte kaas en verpakkingen van oliebollen.