Wageningse hoogleraar strijdt tegen voedselfraude

WAGENINGEN - Prof. Saskia van Ruth van Wageningen UR onderzoekt methoden om voedselfraude te detecteren. Het gaat dan niet alleen om de samenstelling, zoals bij met paardenvlees vermengd rundvlees, maar ook om kwaliteitsaspecten als duurzaamheid, biologisch en de geografische herkomst, zo legde ze maandag uit tijdens de Food Professional Day in Wageningen.

Van Ruth wees erop dat fraude met voeding van alle tijden is. "De Oude Grieken beschreven al dat er water bij de wijn werd gedaan. En in de Franse tijd kregen mensen die met boter rommelden, boter op hun hoofd en werden ze bij het vuur geplaatst."

De laatste tijd is er echter volop in de media over het verschijnsel geschreven. Van Ruth ging in op nep-Heinz ketchup dat aan het licht kwam toen de flessen bleken te kunnen exploderen; de affaire met paardenvlees in lasagne, Zweedse balletjes en andere rundvleesproducten; en biologische eieren. Er hebben in de media zelfs berichten gestaan over verdenkingen van hondenvlees in gehaktballen.

In China werd uit het riool geschept vet opnieuw in de voedselketen gebracht in de vorm van olie om mee te koken. Naar schatting 10 procent van de kookolie in China zou van die dubieuze herkomst zijn. China heeft echter de wetgeving aangescherpt om dergelijke uitwassen te voorkomen.

Patroonherkenning

De Wageningse hoogleraar onderzoekt samen met collega's van de VU methoden om het detectierisico te vergroten. Vroeger werd daarvoor eiwit- en vetgehalte vergeleken met andere producten, maar dat voldoet niet om bijvoorbeeld de geografische herkomst na te gaan. Dan is patroonherkenning nodig. Dat kan door een 'vingerafdruk' van het product te maken.

Ze toonde een afbeelding van de door de FDA ontwikkelde Counterfeit Detection Device CD-3, een handheld waarmee met behulp van licht fraude kan worden vastgesteld.

In Wageningen wordt gewerkt met een massaspectrometer om de herkomst van een product vast te stellen. Zo kan bijvoorbeeld van chocola in 30 seconden worden vastgesteld waar het vandaan komt. Dat wordt gedaan door de chocola plat te slaan en in een fles te doen. Met een massaspectrometer worden vervolgens de vluchtige stoffen gemeten. Aan het profiel is te zien waar de chocola vandaan komt.

Bij de opening van het nieuwe Orion-gebouw van de WUR was er een model van het gebouw in chocola gemaakt. Meting wees uit dat het om chocola van bonen uit Afrika ging. Ook het gehalte aan cacao en andere specifieke kenmerken zijn bijvoorbeeld te meten.

Lees ook:

Meer over
Lees ook

Consumentenbond start meldpunt voedselfraude

De Consumentenbond heeft een meldpunt voedselfraude geopend. Ondernemers of werknemers uit de levensmiddelensector die gesjoemel met vlees, gevogelte, vis, zuivel of andere levensmiddelen vermoeden, kunnen die vermoedens doorgeven. De Consumentenbond gebruikt die meldingen voor zijn onderzoeken. De bond wil dit jaar gericht laboratoriumonderzoek gaan doen op basis van signalen uit de sector zelf. 'Beter toezicht' De organisatie wil voedselfraude voorkomen door een beter toezicht. Ook zet de bond zich in voor een betere informatievoorziening richting consumenten bij voedselschandalen. "Wij testen...

Verdachten vervalsen Nutrilon-etiket opgepakt

De politie heeft twee verdachten gearresteerd die verdacht worden van het vervalsen van etiketten op Nutrilon-babyvoeding van Nutricia. Wat hun rol precies is, wordt nog onderzocht. Nutricia waarschuwde eerder voor blikken zuigelingenvoeding Nutrilon Pepti 1 en Pepti 2 (bedoeld voor baby’s met een koemelkallergie), waarin geen koemelkvrije voeding zit. Vervalste etiketten Er zouden namelijk, buiten het reguliere verkoopkanaal, blikjes Nutrilon Nenatal 1 in de omloop zijn gebracht, met daarop vervalste etiketten van de koemelkvrije voeding Pepti 1 en Pepti 2. Kinderen met een koemelkallergie die...

Kaashandel schuldig aan fraude

De kaashandel uit Veenendaal die structureel de THT-datum op voorverpakte zuivel aanpaste, is veroordeeld tot een boete van 90.000 euro. De 4 bestuurders kregen ook elk een boete en werkstraffen en een tussenhandelaar kreeg een geldboete. Er was een ton boete geëist. De rechtbank Midden-Nederland veroordeelde de verdachten en het bedrijf onder andere voor valsheid in geschrifte. Medewerkers van de kaashandel veranderden de tenminste-houdbaar-tot-datum van de producten door een sticker over de oude datum te plakken, of door de oude datum met thinner of aceton weg te poetsen en er een nieuwe datum...

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren