Wakker Dier: Gemaksmixen stimuleren vleesconsumptie

Maaltijdmixen-schap bij supermarktketen Jumbo

Uit een steekproef van Wakker Dier blijkt dat bijna alle recepten op gemaksmixen vlees bevatten. Daarnaast wordt ook nog meer rood vlees aangeraden dan gezond voor je is. Wakker Dier trekt daarom aan de bel en roept op tot actie.

De steekproef van Wakker Dier wees uit dat 90% van de recepten op maaltijdmixen, roerbaksauzen en pakken rijst vlees aanraden. Er werden 720 producten getest van zowel A-merken als huismerken van 10 verschillende supermarkt ketens. Slechts een kleine 8% van de gemaksmixen was vegetarisch. Knorr is het enige merk dat bijna altijd een vega-optie op zijn verpakking zet.

Rood vlees

Naast het tegenvallende aantal vegetarische recepten was ook de vlees-portiegrootte aan de hoge kant. Uit de steekproef bleek dat zeker 42% van de recepten waarin rood vlees werd gebruikt, over de limiet ging die is gesteld door het Voedingscentrum. De Schijf van Vijf raadt een limiet aan van 100 gram per dag, omdat het eten van rood en bewerkt vlees in verband wordt gebracht met beroerte, diabetes type 2 en kanker.

Hoge vleesconsumptie

Nederlanders eten ongezond veel vlees: bijna 50% meer dan het Voedingscentrum adviseert. Ondanks dat steeds meer mensen zeggen flexitarisch te zijn, daalt de vleesconsumptie nauwelijks. Wakker Dier wil dat supermarkten en A-merken hun klanten motiveren om minder en diervriendelijker vlees te eten.

Lees ook
Nergens daalt vleesconsumptie zo snel als in België

Nergens daalt vleesconsumptie zo snel als in België

Tussen 2012 en 2016 nam de vleesconsumptie per hoofd van de Belgische bevolking met 16,7 procent af. In geen enkel West-Europees land daalde de vleesconsumptie zó snel; in de hele EU wordt gemiddeld 1,4 procent minder vlees gegeten dan 4 jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van het Duitse onderzoeksbureau AMI (Agrarmarkt Informations-Gesellschaft)....

Nederlandse vleesconsumptie licht gestegen

Nederlandse vleesconsumptie licht gestegen

Tegen de algemene verwachtingen in zijn we in Nederland in 2016 niet minder, maar zelfs iets meer vlees gaan eten. Wakker Dier toont zich bezorgd en wijst met name op de gezondheidsconsequenties van een te hoge vleesconsumptie. Door Dick Veerman - Foodlog De dalende trend in de Nederlandse vleesconsumptie waarvan inmiddels algemeen wordt uitgegaan,...

Wakker Dier start campagne tegen ‘tussenkip’

Wakker Dier start campagne tegen ‘tussenkip’

Wakker Dier publiceerde 12 oktober een persbericht waaruit blijkt dat de organisatie de strijd aanbindt met de 'tussenkip'. Zo noemt de organisatie de verschillende varianten van de Kip van Morgen waarmee de Nederlandse supermarkten de snelgroeiende 'plofkip' hebben vervangen in de afgelopen jaren. Dat deden ze uiteindelijk in verschillende varianten...