Waterstofperoxide moet stallen van fipronil verlossen

pluimvee

Hoe krijg je als pluimveebedrijf je met fipronil besmette stallen weer fipronilvrij? De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) geeft op zijn website praktische adviezen. "Die informatie wordt dagelijks aangevuld met de kennis die zich in de praktijk ontwikkelt bij onder meer de GD, pluimveedierenartsen en de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht", schrijft de NOS.

Omdat fipronil verboden is in de pluimveehouderij, is er weinig kennis en ervaring in de wetenschap en wordt er volop geëxperimenteerd. Stallen moeten 'bezemschoon' gemaakt worden, van mest en veren ontdaan, en daarna gedesinfecteerd. Niet alleen het fipronil moet verwijderd worden, ook de metabolieten (afbraakproducten) ervan.

Waterstofperoxide lijkt op dit moment "de enige stof die fipronil echt lijkt te kunnen deactiveren en die praktisch toepasbaar is". Hennie de Haan van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders verwoordt de grootste vrees van boeren: dat afnemers in de huidige 'chemofobie' alleen nog maar genoegen nemen met nul komma nul.

Bron: Foodlog

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
‘Mobiele moderne kippenstallen brengen ouderwetse risico’s terug’

‘Mobiele moderne kippenstallen brengen ouderwetse risico’s terug’

Consumenten worden er blij van: de kippen die in de wei scharrelen rond mobiele kippenstallen en de biologische scharreleieren die langs de weg te koop zijn. Dat past bij het beeld dat de gemiddelde burger heeft van "ambachtelijk, eerlijk, veilig en fair trade voedsel (omdat geld niet in de zakken van de grootgrutter verdwijnt).

Itzu Cleaning verhuist naar Breda

Itzu Cleaning verhuist naar Breda

Met de coronacrisis is hygiëne nog belangrijker geworden. Dat merkt Itzu Cleaning, een schoonmaakbedrijf dat is gespecialiseerd in de voedselverwerkende sector. Het bedrijf verhuist naar een nieuwe locatie in Breda en trekt twee nieuwe managers aan.  Itzu Cleaning is sinds 2014 actief in Nederland. “De jongste jaren neemt het belang...

Chickfriend aansprakelijk voor fipronilcrisis

Chickfriend aansprakelijk voor fipronilcrisis

Op woensdag 20 mei oordeelde de rechtbank van Arnhem dat Chickfriend en zusterbedrijf Chickclean aansprakelijk zijn voor de schade van de fipronilcrisis. De bedrijven gebruikten in 2017 bewust het verboden middel fipronil om bloedluis te bestrijden bij pluimveehouderijen.De eigenaren verklaarden eind 2019 dat zij nooit hebben geweten...