Week Zonder Vlees duurt voor 1,5 miljoen Nederlanders het hele jaar, toch eten we thuis meer vlees

Toonbank vlees_Topslager Rudolf Alblas_foto Henk Riswick

Foto: Henk Riswick

Dit jaar vond de vierde editie van de Nationale Week Zonder Vlees (WZV) plaats. Er deden 1,7 miljoen Nederlanders aan mee. 1,5 miljoen deelnemers willen ook de rest van het jaar geen of minder vlees  eten.

Volgens de rekenmethodiek van de organisatie hebben de deelnemers tijdens de WZV gezamenlijk 212 miljoen liter water, 1,6 miljoen kilogram vlees en 166 miljoen km autorijden aan CO2- uitstoot bespaard. Voor het merendeel van de deelnemers blijft het daar niet bij: 1,5 miljoen deelnemers zijn van plan om ook de rest van het jaar geen of minder vlees te eten. Dat blijkt uit een onderzoek bij ruim 1.000 consumenten door onderzoeksbureau Blauw Research, in opdracht van Stichting Nationale Week Zonder Vlees. Dat komt overeen met de uitkomsten van een enquête waarin 80% van de mensen die al eerder meededen aan de WZV zegt dat zij hun vleesconsumptie verminderd hebben.

De WZV liet zijn sporen ook na in het koopgedrag. Uit de supermarktcijfers van onderzoeksbureau IRI blijkt de verkoop van vleesvervangers tijdens de WZV gestegen te zijn met 154 procent ten opzichte van een gemiddelde week in 2021. De verkopen van vers vlees daalden met 8,1 procent, aldus Marketing Tribune.

Behalve de WZV heeft ook de coronapandemie effect op de vleesconsumptie van Nederland. Sinds de uitbraak van het coronavirus eet 19 procent van de Nederlanders minder vaak vlees en 14 procent vaker vleesvervangers, schrijft De Levensmiddelenkrant. De WUR berekende daarentegen dat Nederlanders thuis meer vlees zijn gaan eten, omdat de verkopen van vlees en vleeswaren bij supermarkten en slager in 2020 duidelijk stegen.

De merkwaardige conclusie luidt dan ook dat we thuis zowel meer vleesvervangers als meer vlees zijn gaan eten door corona.

Foodlog

Lees ook
Vlees of vleesvervangers: wat zegt de Nutri-Score?

Vlees of vleesvervangers: wat zegt de Nutri-Score?

Vleesvervangers worden aangeprezen als beter voor het milieu, maar ook als gezonder. Wat zegt de Nutri-Score daar eigenlijk over?

Nederlandse Nationale Week Zonder Vlees-campagne krijgt Europees vervolg

Nederlandse Nationale Week Zonder Vlees-campagne krijgt Europees vervolg

De Nationale Week Zonder Vlees wordt vanaf 2023 Europees uitgebreid. Het eerste land dat aan de beurt is in deze uitbreiding is België, in oktober 2023. Na België zullen andere Europese landen volgen.

Klimaatrapport: maximaal twee keer per week vlees

Klimaatrapport: maximaal twee keer per week vlees

Het World Resources Institute publiceerde 26 oktober een nieuw klimaatrapport, State of Climate Action 2022. Een van de conclusies van het rapport is dat de vleesconsumptie flink verminderd moet worden. Mensen in de ontwikkelde wereld mogen nog maar maximaal twee keer per week vlees eten.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren