Zorgen om tekort aan zonnebloemolie

21 maart 2022 Redactie Food

Beeld: Pixabay

Supermarkten en grootgebruikers van zonnebloemolie maken zich zorgen over een dreigend tekort aan de olie. Ongeveer twee derde van de zonnebloemolie die Nederland invoert is afkomstig uit Oekraïne. Door de oorlog tussen Oekraïne en Rusland hebben supermarkten nu al minder van de olie op de schappen staan.

Een tekort aan zonnebloemolie heeft invloed op veel branches in de voedingsmiddelenindustrie. Zo is het volgens de directeur van ProFi (brancheverniging van professionele frituurders) onvermijdelijk dat de prijzen in de snackbars gaan stijgen. Ook andere producenten van voedingsmiddelen met zonnebloemolie kunnen het moeilijk krijgen bij een tekort. Zonnebloemolie wordt onder andere verwerkt in producten als brood, sauzen, chips, koeken en taart. Bij een tekort aan de olie worden ook deze producten duurder of moeilijker te verkrijgen.

Volgens MVO, branchevereniging voor bedrijven in dierlijke en plantaardige oliën, kan de voorraad zonnebloemolie halverwege april op zijn. Supermarkten stellen nu al een limiet aan het aantal flessen zonnebloemolie dat per klant gekocht kan worden. Voor alle andere plantaardige oliën en vetten dreigt geen tekort.

Bron: NOS

Geen nieuws van EVMI meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag en donderdag het laatste nieuws. 

Inschrijven nieuwsbrief

 

Altijd op de hoogte blijven?