Zoutgehalte van brood ligt wederom onder de wettelijke norm

zout-pixabay

Foto: Pixabay

Het zoutgehalte van brood van bakkerijen aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) ligt onder de wettelijke norm. Dat blijkt uit de 2020 editie van de NVB Zoutmonitoring. "Hiermee leveren de industriële bakkers een belangrijke bijdrage aan het verminderen van de jaarlijkse zoutinname van de Nederlandse bevolking."

Zoutreductie is een belangrijk punt voor de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB). In de bakkerijsector zijn bindende afspraken gemaakt om de hoeveelheid zout in brood te verminderen. En met succes. Op de website van de NVB staat te lezen dat de afgelopen 10 jaar het zoutgehalte in brood met 25 procent is teruggebracht.

Zoutreductie

Uit de zoutmonitor 2020 blijkt dat de gemiddelde toevoeging van zout op droge stof bij industriële bakkerijen is gedaald naar 1,59 procent. Dit komt overeen met 401 mg natrium per 100 gram brood en 1,00 gram zout per 100 gram brood. Hiermee zitten de bij de NVB aangesloten bakkerijen ruim onder de wettelijke norm van 1,8 procent droge stof.

In 2009 maakte de bakkerssector afspraken over zoutreductie in brood. Sindsdien vindt jaarlijks een grootschalige steekproef plaats. Deze monitoring wordt gedaan door Foodbase in opdracht van de bakkerijsector. Sinds 2015 is deze opdracht alleen vanuit de NVB gegeven. Uit deze twaalf steekproeven blijkt dat het zoutgehalte de afgelopen twaalf jaar van 25 procent is verminderd.

Ga voor meer informatie naar het bericht op de website van de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB).

Lees ook
Nieuw Warenwetbesluit Meel en brood

Nieuw Warenwetbesluit Meel en brood

Op 1 juli 2020 treedt het nieuwe Warenwetbesluit Meel en brood in werking. De wet kwam tot stand op initiatief van de NVB, NBOV en Nebafa om consumenten meer duidelijkheid over broodsoorten te geven. De nieuwe regels hebben een overgangstermijn van twee jaar. Dat betekent dat bakkers tot uiterlijk 1 juli 2022 de tijd hebben om aan deze verplichting...

Belgisch brood bakken op Mars

Belgisch brood bakken op Mars

Zullen de eerste mensen die op Mars brood bakken en eten dat doen dankzij een Belgische doorbraak? Dat is de uitdaging voor het SpaceBakery-project , een uniek consortium dat uit zeven Belgische organisaties bestaat en door de bakkerij-, banket- en chocoladedeskundigengroep Puratos geleid wordt. Inmiddels is er een budget van meer dan 6,3 miljoen euro...

Brood met quinoa en zeewier bij Bakker van Vessem

Brood met quinoa en zeewier bij Bakker van Vessem

Bakker Jos Huijbregts van Bakker van Vessem deed tijdens een reis door de provincie Zeeland inspiratie op voor een nieuw brood. Hiervoor gebruikt hij uitsluitend lokale producten, namelijk tarwe, quinoa en zeewier, en een klein beetje zout.