Eurofins Barendrecht gespecialiseerd in organoleptisch onderzoek

Eurofins Barendrecht-049

Contaminanten zijn voorwerpen die niet in je voeding thuishoren. Het gaat bijvoorbeeld om vreemde delen zoals ongedierte of steentjes: zogenaamde fysische contaminanten, die voor kenners met het blote oog (al dan niet met behulp van een microscoop) waarneembaar zijn. Juist die visuele controle, in de breedste zin van het woord, is een specialiteit van het laboratorium van Eurofins in Barendrecht. Hier vindt al ruim veertig jaar organoleptisch onderzoek plaats.

Tekst: Linda van ’t Land | Foto’s: Eurofins

Pijnboompitten zijn er in vele soorten en rassen. Op het eerste gezicht lijken ze behoorlijk op elkaar. Maar: niet iedere soort is eetbaar. Er is een soort pijnboompitten die bij consumptie een metaalachtige smaak achterlaat, die dagenlang aanhoudt. “Het vraagt om het oog van een kenner om deze pijnboompitten qua vorm, grootte en kleur van de rest te onderscheiden”, benadrukt Sophie Besseau, laboratoriummanager bij Eurofins in Barendrecht. “Kenners die wij bij Eurofins in huis hebben. Al meer dan veertig jaar hebben wij ervaring met organoleptisch onderzoek. Daarvoor gebruiken wij nationaal en internationaal erkende analysemethodes.”

Eurofins-Barendrecht-071-300x200 “Medewerkers die zich bezighouden met organoleptisch onderzoek mogen geen direct daglicht op hun werkplek hebben.”

Organoleptisch onderzoek staat voor onderzoek op basis van zintuigelijke waarneming. “Daarbij richten wij ons in Barendrecht voornamelijk op visuele aspecten”, aldus Besseau. “We zorgen bijvoorbeeld voor waardebepaling van producten. We controleren of er echt twintig gram salami op je pizza zit, zoals de verpakking belooft. Of er daadwerkelijk zoveel procent fruit of chocolade in je ontbijtgranen zit of vis in je sushi als er op de verpakking staat. Een afwijking kan voor een fabrikant aanleiding zijn om eens kritisch naar de eigen productielijnen te kijken. Ook kan het voor de afnemer een controlemoment zijn om te testen of er geen fraude heeft plaatsgevonden of een onbewuste kwaliteitsafwijking. Daarnaast kijken we ook naar diverse producten die in de haven binnenkomen. Wij doen bijvoorbeeld testen op peperkorrels, om het gehalte aan gebroken en beschadigde korrels te bepalen. Of we kijken in muskaatnoten naar de aanwezigheid van insecten of schimmels. Dit laatste doen we met behulp van microscopietesten.”

Bijmenging

Eurofins-Barendrecht-043-300x200 Eurofins controleert op verzoek van klanten of er zaken in het product zitten, die daarin niet thuishoren.

Eurofins controleert op verzoek van klanten of er zaken in het product zitten, die daarin niet thuishoren. “Je kunt denken aan takjes, delen van insecten of steentjes”, legt Besseau uit. “Maar het kan ook gaan om bijvoorbeeld onkruid of andere zaden tussen zonnebloempitten of koolzaad. Dergelijke bijmenging hoeft niet schadelijk te zijn voor de consument, maar je krijgt als afnemer op die manier niet waarom je hebt gevraagd.” Ze wijst op het incident rondom koolzaad enkele jaren geleden. “In het relatief kleine koolzaad werd veel bijmenging geconstateerd. Niet fijn, want koolzaad is een duur product. Je krijgt als afnemer dus geen waar voor je geld.”

Besseau laat weten dat organoleptisch onderzoek vaak ook voor een kwaliteitsbepaling zorgt. “We bekijken bijvoorbeeld de korrelgrootte van de rijst of het percentage breuk. We controleren kiemkracht van granen en determineren korrels die zijn ontkiemd, gebroken of aangetast zij door insecten of schimmels. Dergelijke afwijkingen kunnen gevolgen hebben voor de gehele voedselketen.”

Referee lab

Hoe een batch exact moet worden geanalyseerd: daarvoor bestaan strenge standaarden en eisen. “Het is een vak apart”, benadruk Besseau. “Maar wel een vak dat we bij Eurofins uitstekend beheersen. Niet voor niets zijn we een van de vier ‘GAFTA referee’ laboratoria ter wereld, wat betekent dat wij namens GAFTA bemiddelen wanneer er onenigheid bestaat over de resultaten van een analyse. Wij mogen door onze jarenlange kennis en ervaring op internationaal respect en vertrouwen rekenen.”

Eurofins-Barendrecht-060-300x200 Voor organoleptisch onderzoek bestaat geen officiële opleiding. “Uiteraard moet je zeer goede ogen hebben en kritisch van aard zijn.

Voor organoleptisch onderzoek bestaat geen officiële opleiding. “Uiteraard moet je zeer goede ogen hebben en kritisch van aard zijn”, aldus Besseau. “Verder is het vooral een kwestie van kennis opdoen en het vak leren van een ervaren iemand.” Er zijn tal van ergonomische maatregelen getroffen voor de medewerkers in dit laboratorium. “Toen het pand werd ingericht, is eerst gekeken waar deze afdeling moest worden geplaatst”, herinnert Hans van der Moolen, National Quality Manager en National Technical Manager bij Eurofins Food Testing Netherlands, zich nog goed. “Medewerkers die zich bezighouden met organoleptisch onderzoek mogen geen direct daglicht op hun werkplek hebben en mogen niet worden afgeleid door geluiden. Zij moeten zich in een rustige omgeving volledig op hun visuele taken kunnen focussen. Onder het product ligt altijd een groene mat, omdat dit beter is voor je ogen.”

Van der Moolen is ervan overtuigd dat ondanks de toenemende automatisering organoleptisch onderzoek voorlopig nog wel mensenwerk blijft. “Een robot kan wellicht detecteren dat er iets afwijkends in een product voorkomt. Maar wát het dan is: daarvoor heb je de kennis en ervaring van gespecialiseerde laboranten nodig. Onze mensen van Eurofins dus!”

Specialist in de haven

Dat het laboratorium voor organoleptisch onderzoek veertig jaar geleden door het Comité van Graanhandelaren in Barendrecht is ondergebracht, is niet toevallig. Hier vindt van oudsher al de controle plaats van bulkladingen uit schepen in de Rotterdamse havens. Leveranciers, producenten en consumenten willen weten wat er precies in hun voeding zit en uiten soms hun zorgen. Daarom worden grondstoffen zoals olie, diervoeders, granen en ingrediënten door zowel de leverancier als ook de afnemer zeer nauwkeurig gecontroleerd. Tegenwoordig is het portfolio aan analyses enorm uitgebreid en kunt u voor al uw diensten op het gebied van kwaliteitsborging terecht bij Eurofins. U bent bij ons van harte welkom!

  • Eurofins Food Testing Rotterdam
  • Bijdorpplein 21-23
  • 2992 LB Barendrecht
Eurofins-Foodtesting-300x50