‘We willen de klant ontzorgen’

eurofins-stock-2

Voedselveiligheid staat bij iedere producent voorop. Het is echter niet altijd makkelijk om aan de steeds strenger wordende eisen te voldoen. Het vergt behoorlijk wat aandacht om de juiste procedures en controles te implementeren en de voedselveiligheidsrisico’s te verkleinen. Met het vergroten van zijn capaciteit, wil Eurofins de dienstverlening richting klanten versterken en zijn positie in de food-consultancymarkt verstevigen. 

"Dat is niet ons enige doel,” aldus Johan Jongsma, manager quality consultants bij Eurofins. “We willen daarnaast voedselproducenten of retailers nóg sneller ontzorgen zodra de labresultaten een calamiteit of grote overschrijding op een pathogeen of contaminant aantonen.” Dat doet Eurofins ook in coronatijd. “Het werk gaat gewoon door; we respecteren alle voorschriften.” Een food safety consultant van Eurofins Food, Feed, Water Benelux helpt producenten bij het in kaart brengen van de risico’s rondom voedselveiligheid en kan bedrijven ondersteunen bij de uitvoering van de controlemaatregelen. “De consultants zorgen onder meer voor: ondersteuning als quality assurance/ quality control manager op interim-basis; het opzetten en onderhouden van kwaliteitssystemen; ondersteuning bij het voldoen aan wet- en regelgeving; monsternameplannen opstellen en onderhouden; allergenenbeheer en het onderhouden van productspecificaties en etiket-informatie en onderzoek bij calamiteiten,” somt Jongsma op. “Ook kunnen ze helpen bij het opstellen van een voedselveiligheidsplan; productontwikkeling en –innovatie, het maken van trendanalyses, helpen bij procesoptimalisatie of fraudepreventie. Op verzoek verzorgen onze consultants tevens audits en inspecties. Denk aan een interne audits, een pre-audit als voorbereiding op certificering, een leveranciersaudit, een allergenenaudit of validatie van productieprocessen, materialen of apparatuur.”

Coronacrisis

Ook tijdens de coronacrisis staan de consultants van Eurofins voor bedrijven klaar. “We werken gewoon door. Doen veel op afstand, waarbij we gebruik maken van videobellen en slimme cloudservices. Trainingen van personeel vindt nu veel plaats door middel van e-learning en webinairs. Om bedrijven te helpen bij de voorbereiding op de anderhalvemetermaatschappij, bieden we onder meer ondersteuning aan in de vorm van het slim inrichten van werkplekken en de routing van kantoor, productie en of gastenruimtes, reviewen reiniging- en desinfectieprotocollen en verificatie van het resultaat (o.a. op aanwezigheid Covid-19 virussen), herzien persoonlijke hygiëne instructies, training medewerkers en ondersteuning afdeling inkoop (risicobeheersing).”

Fabrikanten met kant-en-klaar en ready-to-eat producten kunnen gebruik maken van de Eurofins experts op het gebied van Listeriabeheersing. Zij zijn onder meer in te schakelen voor het uitvoeren en begeleiden van een challenge-test; het doen van onderzoek en geven van advies op basis van Informatieblad 85 van de NVWA en het hanteren van voorspellende modellen over de uitgroei van Listeria monocytogenes in producten. Zelf kennis opdoen op het gebied van voedselveiligheid kan door het volgen van opleidingen en trainingen, die door de consultants worden verzorgd middels de Eurofins Academy. “Hierdoor kunnen medewerkers van fabrikanten bepaalde werkzaamheden zelf uitvoeren, en wordt de consultant op dat gebied overbodig.”

Genoeg te doen voor de food consultants van Eurofins dus. Geen wonder dat het bedrijf het aantal consultants wil uitbreiden. Jongsma, die is opgeleid als levensmiddelentechnoloog, begon in 2000 als consultant bij Bureau de Wit (onderdeel van Eurofins). Hij heeft het team mogen opbouwen. “Een prachtige uitdaging die bij me past.” Het team bestaat nu uit 17 medewerkers, bestaande uit junior en senior consultants. “De junior consultants zijn vaak afgestudeerd aan de universiteit en hebben specialistische kennis in hun afstudeerrichting. Bij ons leren ze het vak in de praktijk, onder begeleiding van een ervaren consultant.”

Expertise

Het werk van de ervaren consultants bestaat uit een grote variëteit aan opdrachten. “Ze worden gevraagd om in opdracht van een klant een kwaliteitssysteem op te zetten, of ze worden gedetacheerd bij bedrijven, waar ze als volwaardig onderdeel van een bedrijf werken aan kwaliteitszorg. Van het opzetten van beleid tot de implementatie ervan, en dat zowel bij grote als kleine bedrijven. Wat het vak zo interessant maakt, is dat iedere organisatie zijn eigen problemen en methodes heeft. Als consultant word je telkens uitgedaagd, en daarom ben je verplicht om te blijven leren. Anders sta je ergens met je mond vol tanden, en dat kun je je niet veroorloven als consultant.

Je moet constant bij blijven, je verdiepen in (nieuwe) wetgeving en actualiteiten. Iedere dag is anders en je kunt echt van toegevoegde waarde zijn voor een bedrijf. Dat maakt het werk heel bevredigend.”
De consultants worden zoveel mogelijk ingezet op hun expertise. “De een heeft nu eenmaal meer verstand van champignons kweken en de ander meer van kant-en-klaar-maaltijden maken. Zo zoeken we de juiste consultant als we ondersteunen bij een calamiteit of hulpvraag, zodat we snel kunnen handelen.”

Samenwerking

Eurofins wil klanten nog beter kunnen helpen. Daarvoor is een goede samenwerking onontbeerlijk. Niet alleen met de eigen labspecialisten, maar ook met de klant. “In samenwerking met onze specialisten in het lab, willen we proactief de analyse-data gaan vertalen naar heldere taal voor de klant. Door overzichtelijk te maken: dit is geconstateerd, dit is de norm, dit is een mogelijke oorzaak en op deze manier kunnen we je helpen. Zijn er calamiteiten, grote overschrijdingen met pathogenen, of zijn er stoffen aangetroffen in een product of grondstof die er niet in thuishoren? Onze consultants volgen de resultaten die onze laboratoria leveren op de voet. Zij vertalen de resultaten naar behapbare adviezen en acties. Dan kunnen we snel in actie komen. Zo wordt Eurofins steeds meer een kennispartner, in plaats van alleen een cijfer-producerend lab.”

Benieuwd naar wat consultants van Eurofins voor u kunnen betekenen? Tot en met 31 mei kan dit extra voordeling met de tijdelijke actie Quick scan. De Quality consultants van Eurofins komen kosteloos bij u langs om door middel van een quick scan vast te stellen of u voldoet aan infoblad 85 ‘beheersing microbiologische risico’s in levensmiddelen’ en om ter plekke te toetsen of uw monsternameplan volledig is en voldoet. De waarde van een dergelijke quick scan bedraagt 250 euro.

 

eurofins-logo

Eurofins Food, Feed, Water Benelux