De haken en ogen van kweekvlees

evmi-kweekvlees

Paul Riteco van restaurant D’Swarte Walvis in Zaandam was van plan om dit jaar voor nieuwsgierigen bij wijze van experiment eendenkweekvlees van de Amerikaanse startup Just op het menu te zetten. Daar stak de NVWA een stokje voor: het vlees moest verzegeld in de vriescel blijven. Een anticlimax, een kleine vijf jaar na de lancering van de eerste hamburger van kweekvlees in Londen.

Niemand kan de enorme potentie van kweekvlees ontkennen. Er is de laatste jaren veel geld voor onderzoek beschikbaar gekomen, wat ertoe heeft geleid dat er grote stappen zijn gezet na Posts experimentele hamburger uit 2013. Dankzij geslaagde opschaling klinkt anno 2018 de roep om marktintroductie.

Kalfsserum

Maar voordat kweekvlees als duurzaam alternatief op de markt gebracht kan worden, zijn er nog flinke hordes te nemen. Eén ervan is het serum, het groeimedium waarop kweekvlees het beste groeit en dat nu wordt gemaakt van foetaal kalfsbloed. Medisch-bioloog dr. Jan van der Valk van de Universiteit Utrecht probeert dit dierlijke serum te elimineren uit het wetenschappelijk onderzoek. “Voor veel celsoorten zijn er alternatieve media voorhanden, maar voor spiercellen hebben wij die nog niet gevonden.” Door zijn onvoorspelbare samenstelling is het serum problematisch voor de wetenschap, maar ook voedselveiligheid is hierdoor moeilijk te waarborgen. Bovendien: “Als je als groeimedium dierlijk serum gebruikt, zoals foetaal kalfsserum, schiet je daar vanuit het oogpunt van dierenwelzijn nog niet zoveel mee op,” aldus Van der Valk.

Alternatief laat op zich wachten

De startup Just heeft mogelijk een goed alternatief voor foetaal kalfsserum gevonden. “Het bedrijf claimt dat het gebruikmaakt van een plantaardig serum waar spiercellen in groeien,” geeft Van der Valk aan. Zo'n plantaardig alternatief zou een geweldige sprong voorwaarts zijn, maar het definitieve antwoord is het nog altijd niet. “Voor een startup als Just is zo'n plantaardig serum van groot commercieel belang. Voor zover ik weet is het niet gepatenteerd; voor Just zit hierin het geheim van de smid. Dat betekent dat het bedrijf het een black box wil houden. Voor wetenschappelijk onderzoekers blijft het een ongedefinieerd medium. En voor handhavers van de voedselveiligheidsregels zal dat niet acceptabel zijn.”

Lees het volledige artikel over kweekvlees in EVMI nummer 5, september 2018.

Tekst: Leendert van der Ent

Lees ook
NVWA afdeling Keuren in zwaar weer door eisen Kamer

NVWA afdeling Keuren in zwaar weer door eisen Kamer

RTL Nieuws is al verschillende maanden op het spoor van misstanden bij de afdeling Keuren van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Met enige regelmaat brengt de nieuwszender nieuwe zaken naar buiten op basis van de verklaringen van klokkenluiders binnen de NVWA.

Minister Schouten: ‘kweekvlees is een Novel Food en moet langs de EFSA’

Minister Schouten: ‘kweekvlees is een Novel Food en moet langs de EFSA’

In een wereld waarin de vleesvervangers je om je oren vliegen, lijkt de marktintroductie van kweekvlees helemaal niet zo ver weg. Maar uit de kamerbrief van vandaag van minister Schouten blijkt dat het toch nog even kan duren voordat dit type product in de supermarkt ligt. Sinds het eerste kweekvleespatent in 1999 zijn er veel technologische ontwikkelingen...

Rechter besluit over nalatigheid van NVWA in fipronilzaak

Rechter besluit over nalatigheid van NVWA in fipronilzaak

De boerenbelangenorganisaties LTO en de Nederlandse Vakbond Pluimveehouderij daagden de NVWA voor de rechter namens 124 pluimveehouders en kippenboeren. Zij vinden dat de NVWA en daarmee de Nederlandse overheid de boeren had moeten waarschuwen dat het middel DEGA16 dat zij gebruikten om hun dieren en stallen te vrijwaren van bloedluis, het niet toegestane...