Nederlandse consument at minder vlees in 2020

Toonbank vlees_Topslager Rudolf Alblas_foto Henk Riswick

Foto: Henk Riswick

Consumenten aten tijdens coronajaar 2020 minder vlees. Het vleesverbruik daalde met 1,9 kilo per persoon. De vermoedelijke oorzaak is de sluiting van de horeca. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) in opdracht van Wakker Dier.

In 2020 verbruikten de Nederlanders per hoofd van de bevolking 75,9 kilo. Een daling ten opzichte van 2019, toen dit 77,8 kilo was. De term ‘vleesverbruik’ slaat op het totaal van vlees, botten en vet. Ongeveer de helft hiervan werd geconsumeerd als vlees en vleeswaren. De cijfers van vorig jaar vertegenwoordigen de grootste daling en het laagste verbruik sinds de eerste meting in 2005.

Horecasluiting

De vermoedelijke oorzaak is de sluiting van de horeca. "Het heeft nog niet direct te maken heeft met het feit dat mensen heel anders tegen vlees eten aankijken", zegt consumptiesocioloog en senior onderzoeker Hans Dagevos van WUR tegen NU.nl.

Vanwege de horecasluiting kochten consumenten meer vlees in de supermarkt en bij slagers. Slagers zagen de vraag naar luxe vleesproducten toenemen. In totaal verkochten slagers en supermarkten zo’n 406 miljoen kilo vlees, dat is zo’n 24 miljoen kilo meer dan in 2019.

Vleesvervangers

De onderzoekers van WUR keken ook naar de vleesvervangers. Hier signaleren ze een duidelijke stijging van het aanbod en de vraag. Maar deze stijging heeft volgens Davalos nog weinig impact op de vleesconsumptie. Vleesvervangers hebben een aandeel van 4 procent van de vleesmarkt.

Het complete onderzoek van WUR is te downloaden via de website van Wakker Dier.

Bron: Wakker Dier / Nu.nl

 

Lees ook
5% minder varkensvlees verwerkt in eerste half jaar van 2022

5% minder varkensvlees verwerkt in eerste half jaar van 2022

Nederlandse slachterijen hebben in de eerste 23 weken van 2022 minder varkensvlees verwerkt, meldt Varkens.nl. 5 procent minder varkens werden geslacht in vergelijking met dezelfde periode in 2021.

RIVM: Verlaten ouderlijk huis beïnvloedt vleesconsumptie jongvolwassen

RIVM: Verlaten ouderlijk huis beïnvloedt vleesconsumptie jongvolwassen

Het RIVM publiceert een nieuw onderzoek naar de vleesconsumptie onder jongvolwassenen (18-35 jaar). Vooral het verlaten van het ouderlijk huis en samenwonen met huisgenoten heeft invloed op de vleesconsumptie.

Technasium leerlingen ontwikkelen oplossingen tegen voedselverspilling

Technasium leerlingen ontwikkelen oplossingen tegen voedselverspilling

Ongeveer 370 derdejaars vwo-leerlingen van vijf Nederlandse Technasia deden mee aan het project 'Stop Voedselverspilling'. Hun opdracht? Een oplossing ontwikkelen voor het weggooien van voedsel. Tijdens de Floriade Expo in Almere werden op 17 mei de winnaars bekend gemaakt.