NVWA: separatorvlees hoeft niet altijd op etiket

BOXMEER - De NVWA staat het toe dat bij een specifiek type gesepareerd vlees de aanduiding separatorvlees op het eindproduct ontbreekt.

Dat zei coördinerend specialistisch inspecteur voedselveiligheid bij de NVWA Hans Beuger (foto) donderdag op een symposium van machinefabrikant Marel in Boxmeer. De NVWA kiest daarbij voor een coulante interpretatie van de wetgeving over ‘mechanically separated meat’ (MSM).

De Europese Verordening maakt onderscheid tussen twee soorten gesepareerd vlees: ‘punt-3’ en ‘punt-4’, genoemd naar de paragrafen waarin ze omschreven worden. MSM type 3 mag worden gebruikt in vleesbereidingen (die nog worden verhit) en in industriële vleesproducten. MSM type 4 mag alleen worden gebruikt in industriële vleesproducten. Punt-3 gesepareerd vlees moet wel aan strengere voorwaarden voldoen, zoals microbiologische criteria. MSM punt-4 wordt verkregen onder lage druk.

Officieel moet MSM in het eindproduct gelabeld worden. In het Nederlands wordt dat dus ‘separatorvlees’. Zolang er echter nog discussie is in Brussel over de interpretatie van de wetgeving, staat de NVWA het toe om de vermelding separatorvlees weg te laten van het etiket, mits het om MSM punt-3 gaat.

Lijkt op gehakt

Prof. Peter Koolmees van de Universiteit Utrecht liet op het symposium aan de hand van dia’s van plakjes vleestissue zien, dat separatorvlees gewonnen met lage druk, sterk lijkt op gehakt. In beide gevallen is er schade aan het spierweefsel. Koolmees suggereerde dat als je gehakt, vlees kunt noemen, dat ook geldt voor vlees dat onder lage druk is verkregen. De schade aan het spierweefsel van gesepareerd vlees gewonnen onder hoge druk is wel veel groter.

Juiste benaming

Op de documentatie binnen de keten moet wél vermeld worden dat het om gesepareerd vlees gaat, met daaraan toegevoegd of het gaat om punt-3 of punt-4 MSM. Gesepareerd vlees punt-3 wordt in het handelsverkeer Baader, lage druk of 3 mm-vlees genoemd. Dat zijn echter geen in de wet vastgelegde benamingen. Ze zijn wel toegestaan als extra informatie.

Een artikel over het symposium en de demonstratie  van separatoren is te lezen in EVMI 7 van 1 november.

Lees ook:

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren