Verbindend platform | Voedselverspilling vanaf het begin voorkomen

billinger

Wereldwijd wordt jaarlijks ongeveer een derde van het geproduceerde voedsel verspild, zo’n 1,3 miljard ton.
Alleen in Duitsland is dat jaarlijks ongeveer 12 miljoen ton.

LEROMA, een start-up uit Düsseldorf, gebruikt die materie als uitgangspunt en wil grondstoffenverspilling aan het begin van de waardeketen bestrijden.
Van die Duitse verspilling komt 6,1 miljoen ton uit particuliere huishoudens (52%) en 3,6 miljoen ton uit landbouw en verwerkende industrie (30%).

In de B2C-sector wordt deze gang van zaken al steeds meer onder de aandacht gebracht en hebben sommige start-ups innovatieve ideeën ontwikkeld. Onder hen zijn ‘To Good To Go’ en ‘Sirplus’. Ze geven onverkochte en overtollige of verlopen voedingsmiddelen die nog geschikt zijn voor consumptie door aan hun klanten.

Het is ook tijd om dit probleem op B2B-niveau aan te pakken, omdat voedselverspilling verantwoordelijk is voor 8% van de broeikasgassen, wat overeenkomt met 4,4 miljard ton. En voedsel­verspilling betekent ook verspilling van waardevolle hulpbronnen zoals water en bouwland.

‘Voedselverspilling is verantwoordelijk voor 8% van de broeikasgassen’

Wat is LEROMA?

LEROMA staat voor is de Duitse afkorting van LEbensmittel ROhe MAterialen. Het bedrijf komt uit de levensmiddelen­technologie en biedt een digitaal B2B-platform voor voedselgrondstoffen. Marina Billinger, de oprichter van het bedrijf, werkte enkele jaren in de voedingsindustrie en kwam tot het besef dat de inkoop van grondstoffen meestal enkele weken duurt. Dit komt doordat voedselproducenten lang op zoek zijn naar geschikte grondstoffen, terwijl leveranciers op zoek zijn naar kopers. De start-up is opgericht in 2019 en is in 2020 online gegaan.

Functies van het platform

Het platform combineert twee modellen: de grondstoffenzoektocht en de overschot­uitwisseling. Voor de zoekfunctie naar grondstoffen kunnen producenten hun producten aanmelden en certificaten en documenten toevoegen. Voedsel­producenten kunnen zoeken naar de gewenste producten. De zoektocht wordt vergemakkelijkt door productspecifieke filters, een uniek selling point van het bedrijf.

Daarnaast biedt LEROMA de overschot­uitwisseling aan, die een belangrijke bij­drage moet leveren aan het terugdringen van de verspilling van grondstoffen. Via de overschotbeurs kunnen leveranciers hun overtollige materialen, restartikelen en overschotten op de markt verkopen. Bedrijven kunnen overschotten - die vaak het gevolg zijn van misrekeningen - hier aanmelden en deze tegen een lagere prijs verkopen. De grondstoffen verlaten de waardeketen niet, maar worden ze her­gebruikt in dezelfde of naburige industrieën.

Prestaties

Een voorbeeld van deze overdracht is een koffieproducent die 15 ton koffiebonen in de voedingsindustrie niet meer kon ver­kopen omdat ze te donker waren gebrand. Via het netwerk zijn de bonen door­verkocht aan een cosmeticabedrijf dat de koffie gebruikte om een natuurlijke scrub te produceren die geen milieubelastende microplastics bevatte. Dit gebeurde maanden later opnieuw.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Webinar Foodvalley NL over het upcyclen van reststromen

Webinar Foodvalley NL over het upcyclen van reststromen

Het ‘upcyclen’ van zijstromen van landbouw- en voedselproductie, is een van de meest effectieve technologische oplossingen om voldoende en verantwoord voedsel te produceren voor een groeiende wereldbevolking. Er zijn al veel technologische innovaties in ontwikkeling om deze zijstromen te benutten voor voedingsingrediënten en -producten, maar een van...

MBO Rotterdam-Rijnmond en IntelligentFood bundelen krachten tegen voedselverspilling

MBO Rotterdam-Rijnmond en IntelligentFood bundelen krachten tegen voedselverspilling

Het MBO-onderwijs in Rotterdam-Rijnmond en IntelligentFood werken samen in het project ‘Let’s change the face of food waste’. Het doel is voedselverspilling tegen gaan en meer bewustwording te creëren.

Duitse consumenten besparen op vlees vanwege inflatie

Duitse consumenten besparen op vlees vanwege inflatie

Inflatie beïnvloedt het koopgedrag van veel consumenten, ook bij onze oosterburen. 31 procent van de Duitsers kan zich hun gebruikelijke vleesconsumptie niet meer veroorloven. Dat blijkt uit onderzoek van GfK in opdracht van Vion voor de Vion Consumer Monitor.