160 voedingswetenschappers wijzen Nutri-Score af

nutriscore-1

Voedingswetenschapper Annet Roodenburg, lector aan de HAS Hogeschool Den Bosch, verwoordde het ongenoegen al eerder: als Nutri-Score ander voedsel gezond noemt dan de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum, dan raakt de consument in verwarring.

Nu is duidelijk geworden dat op initiatief van voedingskundige en epidemioloog Manon van Eijsden en levensmiddelentechnoloog Michelle van Roost van de website www.voedingsjungle.nl een 'brandbrief' naar staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) is gestuurd. Dat gebeurde al op 20 juni jongstleden; de brief is ondertekend door lector Annet Roodenburg en de hoogleraren Tiny van Boekel, Kees Graaf en Jaap Seidell. Hun actie leidde tot een oproep aan de staatssecretaris, die inmiddels door ruim 160 Nederlandse voedingswetenschappers, artsen en gewichtsconsulenten is onderstekend. Het gezelschap wijst op het gevaar van communicatieve verwarring.

De ondertekenaars zeggen niet tegen Nutri-Score te zijn, maar zich zorgen te maken als een nieuw voedselkeuzelogo niet dezelfde boodschap naar consumenten uitstraalt als de Schijf van Vijf. "Een afwijkende boodschap werkt verwarrend en doet afbreuk aan het vertrouwen van consumenten in de overheid, de (voedings)wetenschap en de voedingsmiddelenindustrie", aldus de 160 ondertekenaars. Onder hen zijn vele (oud-gediende) prominenten zoals Renger Witkamp, Fred Brouns, Jo Hautvast, Peter Voshol, Frans Kok, Wim Saris en Daan Kromhout.

Fabrikant HAK verklaarde onlangs zich niet te kunnen voorstellen dat de Nederlandse overheid niet voor Nutri-Score zou kiezen; een en ander mede vanwege de keuze van Frankrijk, Spanje, België, Zwitserland en inmiddels ook Duitsland voor het logo. HAK vermeldt het logo al een tijdje op zijn verpakkingen, die ook in het buitenland worden verkocht.

Bron: Foodlog, 18/10/2019

Lees ook
HAK certificeert ook rode bieten en boerenkoool ‘On the way to PlanetProof’

HAK certificeert ook rode bieten en boerenkoool ‘On the way to PlanetProof’

HAK wil in 2021 alle zomer- en wintergroenten en peulvruchten ‘On the way to Planetproof’ gecertificeerd hebben. Dit is een onafhankelijk keurmerk dat eisen stelt op het gebied van afval, watergebruik en bodem, maar geen biologische landbouw vereist. Deze maand komen de eerste gecertificeerde boerenkool en rode bieten van het Brabantse land. Eerder...

HAK over duurzaamheid

HAK over duurzaamheid

Onlangs publiceerde groenteproducent HAK een Maatschappelijk Impact Rapport met behaalde resultaten en nieuwe duurzaamheidsdoelen. Daarmee wil het bedrijf zich profileren als groene onderneming en een maatschappelijk debat aanzwengelen. We spreken directeur Timo Hoogeboom over de ambities van HAK. HAK is misschien een van de weinige voedingsmiddelenbedrijven...

HAK schaalt Nederlandse bonenteelt op

HAK schaalt Nederlandse bonenteelt op

HAK meldt dat het de oogst van lokale kidneybonen verdubbelde ten opzichte van vorig jaar. Het bedrijf wil de teelt en verwerking van Nederlandse bonen de komende jaren wil opschroeven.