160 voedingswetenschappers wijzen Nutri-Score af

nutriscore-1

Voedingswetenschapper Annet Roodenburg, lector aan de HAS Hogeschool Den Bosch, verwoordde het ongenoegen al eerder: als Nutri-Score ander voedsel gezond noemt dan de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum, dan raakt de consument in verwarring.

Nu is duidelijk geworden dat op initiatief van voedingskundige en epidemioloog Manon van Eijsden en levensmiddelentechnoloog Michelle van Roost van de website www.voedingsjungle.nl een 'brandbrief' naar staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) is gestuurd. Dat gebeurde al op 20 juni jongstleden; de brief is ondertekend door lector Annet Roodenburg en de hoogleraren Tiny van Boekel, Kees Graaf en Jaap Seidell. Hun actie leidde tot een oproep aan de staatssecretaris, die inmiddels door ruim 160 Nederlandse voedingswetenschappers, artsen en gewichtsconsulenten is onderstekend. Het gezelschap wijst op het gevaar van communicatieve verwarring.

De ondertekenaars zeggen niet tegen Nutri-Score te zijn, maar zich zorgen te maken als een nieuw voedselkeuzelogo niet dezelfde boodschap naar consumenten uitstraalt als de Schijf van Vijf. "Een afwijkende boodschap werkt verwarrend en doet afbreuk aan het vertrouwen van consumenten in de overheid, de (voedings)wetenschap en de voedingsmiddelenindustrie", aldus de 160 ondertekenaars. Onder hen zijn vele (oud-gediende) prominenten zoals Renger Witkamp, Fred Brouns, Jo Hautvast, Peter Voshol, Frans Kok, Wim Saris en Daan Kromhout.

Fabrikant HAK verklaarde onlangs zich niet te kunnen voorstellen dat de Nederlandse overheid niet voor Nutri-Score zou kiezen; een en ander mede vanwege de keuze van Frankrijk, Spanje, België, Zwitserland en inmiddels ook Duitsland voor het logo. HAK vermeldt het logo al een tijdje op zijn verpakkingen, die ook in het buitenland worden verkocht.

Bron: Foodlog, 18/10/2019

Lees ook
HAK over duurzaamheid: ‘we willen het publieke debat aanzwengelen’

HAK over duurzaamheid: ‘we willen het publieke debat aanzwengelen’

Onlangs publiceerde groenteproducent HAK een Maatschappelijk Impact Rapport met behaalde resultaten en nieuwe duurzaamheidsdoelen. Daarmee wil het bedrijf zich profileren als groene onderneming en een maatschappelijk debat aanzwengelen. We spreken directeur Timo Hoogeboom over de ambities van HAK. HAK is misschien een van de weinige voedingsmiddelenbedrijven...

Nutri-Score op producten van Nestlé en Ahold Delhaize

Nutri-Score op producten van Nestlé en Ahold Delhaize

Voedingsconcern Nestlé voert straks op 7.500 producten (waaronder pizza en chocolade) de Nutri-Score. Ook op de KitKat en Maggiblokjes dus, schrijft het Algemeen Dagblad. Nestlé voegt zich daarmee in de groeiende groep consumentenorganisaties en bedrijven die Nutri-Score graag als uniform voedselkeuzelogo zien binnen de...

EU-breed voedselkeuzelogo niet verplicht

EU-breed voedselkeuzelogo niet verplicht

In de farm-to-fork strategie van de Europese Commissie zit geen verplicht voedselkeuzelogo. Dat maakte voedselveiligheidscommissaris Stella Kyriakides afgelopen maandag bekend aan het Europese Parlement, zo schrijft Euractiv.