29% minder suiker in Britse frisdrank in vier jaar tijd

frisdrank-pixabay

De hoeveelheid suiker in Britse frisdrank is tussen 2015 en 2018 met 29% gedaald. Ook is de verkoop van frisdrank met meer dan 5% suiker met de helft gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van Oxford University. De enorme daling is volgens de onderzoekers deels te wijten aan de Britse suikeraccijns op frisdranken.

Groot-Brittannië kampt met een zorgwekkende obesitas-epidemie en de afgelopen jaren heeft de Britse overheid zijn pijlen gericht op suiker, met name in frisdrank. In maart 2016 werd de zogenaamde soft drinks industry levy (SDIL) aangekondigd, een accijns op suiker in frisdrank. Vanaf april 2018 betalen Britse consumenten 18 pence per liter extra voor frisdrank met meer dan 5 gram suiker per 100ml en 24 pence voor drankjes met meer dan 8 gram/100ml. Volgens de studie van Oxford University, die is gepubliceerd in BMC Medicine, is de scherpe daling vooral te danken aan die suikertaks, in combinatie met de toenemende politieke en sociale druk om de hoeveelheid suiker te reduceren. De onderzoekers zagen met name na de aankondiging van de SDIL een grote daling in suikergehalten.

Tussen 2015 en 2018 is het gemiddelde suikergehalte in Britse frisdrank gedaald van 4,4 gram per 100ml tot 2,9 gram per 100ml. Inmiddels hebben de zes grootste frisdrankproducenten in Groot-Brittannië al de helft van hun producten herzien. De verkoop van frisdrank die onder de suikertaks valt, is in vier jaar tijd met de helft gedaald, terwijl de verkoop van frisdrank met een laag suikergehalte met 48% gegroeid.

 

2015: aantal ton suiker

2018: aantal ton suiker

Totaalvolume in frisdrank

367.965

261.324

Veel suiker (8g/100ml)

170.541 (46%)

102.553 (39%)

Middelmatige hoeveelheid suiker (5-8g/100ml)

61.273 (17%)

13.948 (5%)

Weinig suiker (0,1-5g/100ml)

58.739 (16%)

72.894 (28%)

Geen suiker

0

0

Vrijgestelde producten (o.a. pure sappen, zuiveldrankjes)

77.411 (21%)

71.927 (28%)


Bron: L. K. Bandy, P. Scarborough, R. A. Harrington, M. Rayner & S. A. Jebb: BMC Medicine

Nederland

De Nederlandse overheid koos niet voor de harde aanpak, en poldert in plaats daarvan met de industrie om productsamenstelling te verbeteren. Hier gaat de suikerreductie dan ook een stuk langzamer. Tussen 2012 en 2018 daalde de hoeveelheid suiker in frisdrank volgens de branchevereniging FWS (Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen) met 20%.

Lees ook
Zoete praatjes

Zoete praatjes

In februari kwam het British Medical Journal met de resultaten van een metastudie naar de positieve en negatieve gevolgen van de inname van kunstmatige zoetstoffen. De conclusie, kort door de bocht: het is allemaal best ingewikkeld en we zien geen duidelijke effecten. Dat geldt overigens beide kanten op: geen meetbare gezondheidsschade,...

Overzichtsstudie naar zoetstoffen schept geen duidelijkheid

Overzichtsstudie naar zoetstoffen schept geen duidelijkheid

Zijn kunstmatige zoetstoffen wel zo gezond, of kleven er gezondheidsrisico’s aan? Die vraag houdt onderzoekers, producenten en (vooral) consumenten al bezig sinds de eerste suikervrije cola’s in de winkel liggen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wil tot een algemeen advies komen over kunstmatige zoetstoffen, maar het onderzoek dat de...

Zoete biotech: DSM maakt stevia met fermentatie

Zoete biotech: DSM maakt stevia met fermentatie

De zoetstof stevia wekt de interesse van fabrikanten omdat hij de smaak van suiker benadert. Tot voor kort werd die stof uit de plant stevia rebaudiana (honingkruid) gehaald. DSM is erin geslaagd een alternatieve, biotechnologische productiemethode te ontwikkelen die goedkoper en duurzamer is. Suiker is de laatste tien jaar uitgegroeid tot volksvijand...