70 procent van het supermarktassortiment bestaat uit sterk bewerkt voedsel

bewerkt voedsel

Uit onderzoek van Foodwatch blijkt dat 70 procent van het supermarktassortiment uit ‘ultra-processed foods’ bestaat. Ultra-processed foods zijn sterk bewerkt fabrieksvoedsel. Tot deze categorie voedsel behoren relatief veel ongezonde producten als frisdrank, snacks en fastfood. Vaak bevatten deze producten veel suiker, vet en zout, en weinig mineralen, vitaminen en vezels.

Het onderzoek

Foodwatch selecteerde bij de drie grootste supermarkten in Nederland – Albert Heijn, Jumbo en Lidl – met een aselecte steekproef 651 voedingsproducten.

De producten werden naar de mate van bewerking ingedeeld in 4 categorieën:

  • Vers onbewerkt of licht bewerkt voedsel, zoals verse groente, fruit, eieren en melk.
  • Bewerkte ingrediënten, zoals fles olie en pot zout.
  • Bewerkt voedsel, zoals kaas, brood, fruit/groenteconserven, geconserveerde vis en ham.
  • Sterk bewerkt voedsel, zoals chips, hamburgers, ontbijtgranen, soepen, kant- en klare maaltijden en frisdrank.

De resultaten

Uit het onderzoek komt naar voren dat 459 van de 651 onderzochte producten (70,5 procent) in de categorie ‘ultra-processed foods’ vallen. 106 producten (16 procent) in de supermarkt zijn vers onbewerkt of licht bewerkt. 3 procent (19 producten) is een bewerkt ingrediënt en 10 procent (67 producten) is bewerkt voedsel.

Het onderzoek bevestigt ook dat de producten vaak veel suiker, zout en vet bevatten. Aan 350 van de 459 producten (76 procent) is suiker toegevoegd. Zout is aan 315 van de 459 producten (69 procent) toegevoegd. 93 procent van de producten bevat suiker en/of zout.

Ultra-processed foods

De Wereldgezondheidsorganisatie, het Voedingscentrum en wetenschappers waarschuwen de laatste tijd voor de overdaad aan aanbod van ultra-processed foods. In theorie kan sterk bewerkt voedsel gezond zijn. Volgens Foodwatch is de praktijk anders. Sterk bewerkt voedsel bevat meestal weinig vitaminen, mineralen en vezels, en teveel suiker, vet en zout. Overmatige consumptie van deze stoffen kan gezondheidsproblemen veroorzaken. Zo worden Ultra-processed foods in verband gebracht met obesitas, diabetes type 2, hart- en vaatziekten en diverse vormen van kanker.

Lees ook:

       
Lees ook
RIVM: afspraken met voedingsindustrie over suiker en zout hielpen nauwelijks

RIVM: afspraken met voedingsindustrie over suiker en zout hielpen nauwelijks

Het is een soort terugkomend ritueel: het RIVM ontdekt jaarlijks opnieuw dat ondanks het Akkoord Verbetering Productsamenstelling, Nederlanders nog steeds te veel zout en suiker binnenkrijgen. “Er had meer kunnen worden bereikt als voor meer producten afspraken gemaakt waren”, aldus het RIVM.

Foodwatch lanceert campagnepetitie tegen het kooien van landbouwdieren

Foodwatch lanceert campagnepetitie tegen het kooien van landbouwdieren

Consumentenorganisatie en voedselwaakhond foodwatch roept de Europese Commissie op een einde te maken aan het kooien van alle landbouwdieren in Europa en ervoor te zorgen dat het EU-handelsbeleid dit verbod ondersteunt.

Slap door de suiker, of toch iets anders?

Slap door de suiker, of toch iets anders?

Een onverklaarbaar slap gevoel? Dat zou best eens idiopathische reactieve hypoglykemie kunnen zijn. Het is een raadselachtig fenomeen. Vroeger kwam het zo weinig voor, dat het verwaarloosbaar was. Nu lijken meer en meer mensen er last van te hebben, ook gezonde. Helaas is het niet te reproduceren in een gecontroleerde klinische setting. Tekst: Huib...