‘Door aandacht voor suiker verslapt aandacht voor vet’

suiker315

Consumenten in Europa letten steeds vaker op het suikergehalte in voedingsmiddelen en juist minder op het vetgehalte, stelt Euromonitor International. Deze trend zet verder door, verwacht het marktonderzoeksbureau.

De negatieve uitstraling van suiker komt mede door de talloze diëten waarin de relatie van koolhydraten met overgewicht wordt benadrukt. Dat maakt dat de aandacht voor vetten wat verslapt. Dat meldt Consudel.

Volgens Euromonitor is de West-Europese boterconsumptie tussen 2008 en 2013 met 36.000 ton gestegen. De volumegroei van vloeibare oliën & vetten nam in die periode met 26.000 ton toe. In Noord-Amerika nam de boterconsumptie eveneens toe.

Bekritiseerd onderzoek

Dat vetten minder kritisch worden bekeken, komt volgens Euromonitor eveneens door recente onderzoeken naar vetten en de relatie met hart- en vaatziekten.

Zo is er de (overigens internationaal bekritiseerde) analyse van Cambridge University. Deze concludeerde in maart 2014 aan de hand van 72 eerdere studies onder meer dat de totale hoeveelheid verzadigd vet niet van invloed is op het risico om coronaire hartziekten te krijgen.

Ook zou de inname van onverzadigde vetzuren als omega-3 en -6 slechts beperkt of helemaal niet bijdragen aan vermindering van het risico.

Deze analyse is internationaal bekritiseerd, onder meer omdat ook onderzoeken zijn meegenomen waarbij de onderzochte proefpersonen al een risico liepen of zelfs al coronaire hartziekten hadden.

Lees ook:

‘Overconsumptie suiker slechts één van de oorzaken obesitas’ (31 maart 2014)

Minder zout, vet en suiker: ‘keus aan consument’ (23 augustus 2013)

Canadese expert: verzadigd vet niet slecht (13 juli 2009)

Lees ook
Consumentenbond: Veel zout in vleesvervangers

Consumentenbond: Veel zout in vleesvervangers

Vleesvervangers zijn populair, maar zijn deze ook gezond en hoe zit het met de smaak? De consumentenbond testte zestien vegetarische hamburgers. En concludeerde grote verschillen op het gebied van smaak en gezondheid tussen deze vleesvervangers. De burgers bevatten vooral veel zout.

Chocopasta voor baby’s wint Gouden Windei 2019

Chocopasta voor baby’s wint Gouden Windei 2019

Ook dit jaar maakte Foodwatch weer een aantal partijen ongelukkig met Gouden Windei-verkiezing voor het meest misleidende product. Dit jaar werd chocopasta voor baby’s van De Kleine Keuken door het publiek als meest misleidend ervaren. ‘Vanaf 8 maanden’ staat er groot op de pot biologische chocopasta van De Kleine Keuken. De talloze...

Combinatie suiker, koolzuur en cafeïne maakt frisdrank verslavend

Combinatie suiker, koolzuur en cafeïne maakt frisdrank verslavend

Frisdrank is ontworpen om verslavend te zijn, meent Gary Wenk, afdelingsdirecteur neuroscience aan de Ohio State University. Volgens hem kiezen producenten voor 'precies de juiste hoeveelheid zoetstof, cafeïne en koolzuur'. Wenk schreef ‘Your Brain on Food’ en zet zijn theorie over Cola uiteen tegenover CNN. In een blikje...