‘Door aandacht voor suiker verslapt aandacht voor vet’

Consumenten in Europa letten steeds vaker op het suikergehalte in voedingsmiddelen en juist minder op het vetgehalte, stelt Euromonitor International. Deze trend zet verder door, verwacht het marktonderzoeksbureau.

De negatieve uitstraling van suiker komt mede door de talloze diëten waarin de relatie van koolhydraten met overgewicht wordt benadrukt. Dat maakt dat de aandacht voor vetten wat verslapt. Dat meldt Consudel.

Volgens Euromonitor is de West-Europese boterconsumptie tussen 2008 en 2013 met 36.000 ton gestegen. De volumegroei van vloeibare oliën & vetten nam in die periode met 26.000 ton toe. In Noord-Amerika nam de boterconsumptie eveneens toe.

Bekritiseerd onderzoek

Dat vetten minder kritisch worden bekeken, komt volgens Euromonitor eveneens door recente onderzoeken naar vetten en de relatie met hart- en vaatziekten.

Zo is er de (overigens internationaal bekritiseerde) analyse van Cambridge University. Deze concludeerde in maart 2014 aan de hand van 72 eerdere studies onder meer dat de totale hoeveelheid verzadigd vet niet van invloed is op het risico om coronaire hartziekten te krijgen.

Ook zou de inname van onverzadigde vetzuren als omega-3 en -6 slechts beperkt of helemaal niet bijdragen aan vermindering van het risico.

Deze analyse is internationaal bekritiseerd, onder meer omdat ook onderzoeken zijn meegenomen waarbij de onderzochte proefpersonen al een risico liepen of zelfs al coronaire hartziekten hadden.

Lees ook:

‘Overconsumptie suiker slechts één van de oorzaken obesitas’ (31 maart 2014)

Minder zout, vet en suiker: ‘keus aan consument’ (23 augustus 2013)

Canadese expert: verzadigd vet niet slecht (13 juli 2009)

Lees ook
Van suikerproducent tot suikerbietverwerker

Van suikerproducent tot suikerbietverwerker

Steeds meer voedselbedrijven weten waardevolle producten en materialen uit wat ooit hun restproducten waren te halen. Weinigen zijn hierin echter zo ver gevorderd als Royal Cosun.

SPA vermindert suikergehalte in frisdranken met 45%

SPA vermindert suikergehalte in frisdranken met 45%

Vanaf de lente van 2022 vernieuwt SPA de samenstelling van al hun frisdranken (bruisend en niet-bruisend). Voortaan bevatten de dranken 45 procent minder suiker en wordt er meer sap gebruikt. Ook krijgen alle frisdranken de benaming SPA Fruit.

RIVM start met Nationale Aanpak Productverbetering

RIVM start met Nationale Aanpak Productverbetering

Dit jaar start de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV), waarmee het RIVM verbeteringen in de samenstelling van bewerkte voedingsmiddelen wil versnellen. Het gaat hierbij om producten waar zout of suiker aan toegevoegd is of waarbij de hoeveelheid verzadigd vet te verlagen is. De overheid wil dat fabrikanten het gebruik van zout, suiker en verzadigd...