'Ambachtelijk, vers en natuurlijk zijn loze termen'

Foodproducenten zetten consumenten op het verkeerde been met termen als ‘ambachtelijk’, ‘vers’, ‘natuurlijk’ en ‘zonder conserveermiddelen’. “Het klinkt gezond maar het zijn meestal loze termen.”

Dat zegt het Voedingscentrum op De waarheid op tafel. Op deze website voor consumenten wordt aan de hand van stellingen van consumenten ingegaan op misvattingen, bijvoorbeeld over het etiket.

Omschrijvingen als ‘ambachtelijk’, ‘vers’, ‘natuurlijk’ en ‘zonder conserveermiddelen’ mogen vrij worden gebruikt, mits ze niet misleidend zijn, stelt het Voedingscentrum. “Maar wat de termen precies betekenen, is niet altijd duidelijk.”

Niet per se gezonder

Zo betekent ‘zonder conserveermiddelen’ níet dat deze producten per se gezonder zijn. Vaak staat het op producten die helemaal geen conserveermiddelen hoeven te hebben.

En aan de andere kant: fabrikanten die producten mét conserveermiddelen op de markt brengen, doen dit juist om de houdbaarheid te garanderen. Dit komt de voedselveiligheid juist weer ten goede, aldus de organisatie.

Misvattingen

Andere misvatting onder consumenten betreft ‘ambachtelijk’. ‘Ambachtelijk gemaakt brood’ kan heel goed geproduceerd zijn in een fabriek, stelt de website.

‘Vers’ zegt niets over hoe lang geleden het geproduceerd is of hoe lang het al in het schap ligt. En als er ‘natuurlijk’ op het etiket staat, wil dat niet zeggen dat er geen E-nummers in zitten, aldus het Voedingscentrum.

Nieuwe thema's

De waarheid op tafel geeft antwoord op prangende vragen over voedsel. Behalve het etiket zijn nu ook stellingen over 2 andere nieuwe thema’s toegevoegd: vetten en drinken.

Eerdere onderwerpen zijn brood, gewicht, gezond eten, groente en fruit, vlees en zuivel. Consumenten kunnen ook eigen vragen indienen.

Lees ook:

1 op 3 Engelse etiketten op food onjuist (10 februari 2014)

‘Fabrikant misleidt bij producten met stevia’ (13 december 2013)

Voedingscentrum start Hoezo50kilo? (5 juni 2013)

Lees ook
Nieuwe Warenwetbesluit Meel en Brood 1 juli van kracht

Nieuwe Warenwetbesluit Meel en Brood 1 juli van kracht

Het nieuwe Warenwetbesluit Meel en Brood gaat vanaf vrijdag 1 juli van kracht. Daarmee kan de consument voortaan aan de naam van het brood direct zien om welk soort brood het gaat: wit, bruin of volkoren.

Hoge kwaliteit etikettering steeds meer een must

Hoge kwaliteit etikettering steeds meer een must

Een etiket bevat dé informatie die een consument nodig heeft voor het maken van een aankoop. Best belangrijk dus dat een etiketteringsproces goed is ingericht. Niet alleen voor de consument, maar ook voor de tracebility van het product en de ingrediënten.

Rauwe kip wassen verspreidt bacteriën in keuken

Rauwe kip wassen verspreidt bacteriën in keuken

Voor de bereiding van kip wast meer dan een kwart van de Nederlanders het rauwe vlees eerst onder de kraan. Dat is geen goed idee blijkt uit nieuw onderzoek van het Voedingscentrum. Hierdoor kunnen bacteriën op de kip zich juist door de keuken verspreiden.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren