In Amsterdam leren geneeskundestudenten wel iets over gezonde voeding

EVMI_Geneeskunde voeding

Tijdens de opleiding geneeskunde komt het onderwerp gezonde voeding nauwelijks aan de orde. Reden voor de AMC/VUmc-tak van de landelijke Stichting Student en Voeding zelf een extra-curriculaire collegereeks op touw te zetten. Maar ook de AMC-locatie van het Amsterdam UMC blijkt niet stil te zitten en biedt het nieuwe keuzevak Diometer aan. Diometer duurt 3 maanden en omvat symposia, practica (zoals kookworkshops en bedrijfsbezoeken), team-based learning sessies en posterpresentaties, meldt het AMC op de website. Inmiddels volgen al 43 geneeskundestudenten het keuzevak en daarmee is Diometer het populairste keuzevak onder de tweedejaars.

Diometer is een onderdeel van een AMC-breed programma dat patiëntenvoeding in zowel onderwijs als zorg en onderzoek ondubbelzinnig op de kaart moet zetten. “Niemand twijfelt er meer aan dat goede voeding wezenlijk kan bijdragen aan het zelfherstellend vermogen,” zegt internist en endocrinoloog Maarten Soeters. En beide initiatieven zitten elkaar zeker niet in de weg. "Die collegeserie is meer gericht op bewustwording dan op verdieping; bij Diometer doen studenten concrete kennis op die ze kunnen toepassen bij hun patiënten. Echt een andere insteek dus.”

Bron: Foodlog

Lees ook
Boekrecensie Spoon-Fed: Tegengif voor verkeerde ideeën

Boekrecensie Spoon-Fed: Tegengif voor verkeerde ideeën

De Britse hoogleraar Tim Spector voelt de tijdgeest goed aan met zijn nieuwe boek Spoon-Fed. We krijgen de verkeerde ideeën over voeding met de paplepel ingegoten en de industrie gaat er graag mee aan de haal. En dat terwijl het wetenschappelijke bewijs uiterst zwak is. Bovendien: mensen verschillen zo veel van elkaar, dat one-size-fits-all-advies...

CNV Vakmensen en ISO doen oproep voor meer stageplaatsen

CNV Vakmensen en ISO doen oproep voor meer stageplaatsen

Er is een tekort aan stageplaatsen. Dit blijkt uit meldingen die binnenkomen bij CNV Vakmensen en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). De twee partijen deden daarom eind 2020 een oproep aan werkgevers om snel actie te ondernemen.

Gezond, milieu- en diervriendelijk eten

Gezond, milieu- en diervriendelijk eten

Tussen de twintig en dertig procent van de menselijke uitstoot van broeikasgassen is te danken aan de voedselindustrie. Wanneer iedereen het voedingspatroon aan zou houden zoals dit voorgeschreven wordt in de zogenaamde ‘Schijf van vijf’, zou een kwart van de totale CO2- en methaanuitstoot teruggedrongen kunnen worden. Dat concludeerden onderzoekers...