In Amsterdam leren geneeskundestudenten wel iets over gezonde voeding

EVMI_Geneeskunde voeding

Tijdens de opleiding geneeskunde komt het onderwerp gezonde voeding nauwelijks aan de orde. Reden voor de AMC/VUmc-tak van de landelijke Stichting Student en Voeding zelf een extra-curriculaire collegereeks op touw te zetten. Maar ook de AMC-locatie van het Amsterdam UMC blijkt niet stil te zitten en biedt het nieuwe keuzevak Diometer aan. Diometer duurt 3 maanden en omvat symposia, practica (zoals kookworkshops en bedrijfsbezoeken), team-based learning sessies en posterpresentaties, meldt het AMC op de website. Inmiddels volgen al 43 geneeskundestudenten het keuzevak en daarmee is Diometer het populairste keuzevak onder de tweedejaars.

Diometer is een onderdeel van een AMC-breed programma dat patiëntenvoeding in zowel onderwijs als zorg en onderzoek ondubbelzinnig op de kaart moet zetten. “Niemand twijfelt er meer aan dat goede voeding wezenlijk kan bijdragen aan het zelfherstellend vermogen,” zegt internist en endocrinoloog Maarten Soeters. En beide initiatieven zitten elkaar zeker niet in de weg. "Die collegeserie is meer gericht op bewustwording dan op verdieping; bij Diometer doen studenten concrete kennis op die ze kunnen toepassen bij hun patiënten. Echt een andere insteek dus.”

Bron: Foodlog

Lees ook
Gezond, milieu- en diervriendelijk eten

Gezond, milieu- en diervriendelijk eten

Tussen de twintig en dertig procent van de menselijke uitstoot van broeikasgassen is te danken aan de voedselindustrie. Wanneer iedereen het voedingspatroon aan zou houden zoals dit voorgeschreven wordt in de zogenaamde ‘Schijf van vijf’, zou een kwart van de totale CO2- en methaanuitstoot teruggedrongen kunnen worden. Dat concludeerden onderzoekers...

Weinig aandacht voor voeding tijdens medische opleiding

Weinig aandacht voor voeding tijdens medische opleiding

Tijdens een medische opleiding is er niet voldoende aandacht voor voeding. Daardoor hebben (huis)artsen weinig mogelijkheden om hun patiënten adequate adviezen te geven over voedingsmiddelen en eetpatronen.

Waarom gezond eten ook lekker moet klinken

Waarom gezond eten ook lekker moet klinken

Mensen willen best meer groente eten maar dan moeten zij wel verleid worden door een lekker klinkende naam. Alleen zeggen dat iets op basis van de voedingswaarden gezond is, blijkt niet voldoende om voor de gezonde optie te gaan.