Avantium en AmBev sluiten afnameovereenkomst voor PEF voor frisdrankflessen

fles-plastic-pixabay

Avantium, technologiebedrijf in hernieuwbare chemie, heeft een afnameovereenkomst getekend met het Braziliaanse brouwerijbedrijf AmBev. AmBev gaat PEF (polyethyleen furanoaat) van Avantium gebruiken om flessen te maken voor frisdranken.

Avantium bouwt momenteel ’s werelds eerste commerciële fabriek voor de productie van FDCA (furaandicarbonzuur) uit plantaardige suikers in Delfzijl. FDCA is het hoofdingrediënt voor het maken van de plantaardige, zeer recyclebare kunststof PEF. Avantium verwacht deze FDCA Flagship Plant tegen eind 2023 te openen, zodat PEF vanaf 2024 commercieel kan worden gelanceerd.

Voordelen PEF

Het afgelopen jaar hebben AmBev en Avantium samengewerkt om meerlaagse flessen voor frisdranken van AmBev te ontwikkelen, waarbij PEF wordt gebruikt in PET-flessen als 100% plantaardige en recyclebare binnenlaag. Naast de duurzaamheidsvoordelen zijn ook de zuurstofbarrière en CO2-barrière van PEF is beter dan die van PET. Dit leidt niet alleen tot een langere houdbaarheid, maar optimaliseert ook de smaak en de bruis van de frisdrank.

Tom van Aken, CEO van Avantium: "We zijn verheugd over de succesvolle samenwerking met AmBev, waardoor PEF beschikbaar komt voor de frisdrankportfolio van AmBev in Brazilië en Latijns-Amerika. Dit opent een nieuwe geografie en markt voor Avantium en versnelt de verdere adoptie en groei van PEF."

Over Avantium

Avantium ontwikkelt nieuwe technologieën op basis van hernieuwbare grondstoffen als alternatief voor fossiele chemicaliën en kunststoffen. Het bedrijf heeft momenteel drie technologieën in de pilot- en demonstratiefase: de YXY® plant-to-plastics-technologie, Ray Technology™ en Dawn Technology™. Het hoofdkantoor en laboratoria zijn gevestigd in Amsterdam. De onderneming opereert proeffabrieken in Geleen en Delfzijl.

Bron: Avantium

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Niet zonder mens, niet zonder techniek

Niet zonder mens, niet zonder techniek

Hoe blijf je als bedrijf futureproof in een snel innoverende markt? Op het gebied van people en performance? Als het gaat om nieuwe technologie, digitalisering, robotisering? En hoe houd je mensen aan boord in een krappe arbeidsmarkt?

Nieuw NordCap Experience Center wil inspireren, verbinden en opleiden

Nieuw NordCap Experience Center wil inspireren, verbinden en opleiden

Leverancier van foodquipment AKE Ideal NordCap uit Waddinxveen gaat voortaan verder onder de nieuwe naam NordCap Nederland. Daarnaast opent de leverancier een multifunctionele showroom: NordCap Experience Center (NExC). Hier mogen relaties van NordCap Nederland nieuwe apparaten en concepten uittesten en hun klanten uitnodigen voor demonstraties en inspiratiesessies.

SmartPick wint Proces Innovatie Publieksprijs Solids Antwerpen 2022

SmartPick wint Proces Innovatie Publieksprijs Solids Antwerpen 2022

De Proces Innovatie Publieksprijs van Solids Antwerpen 2022 is dit jaar in de wacht gesleept door Engisol, specialist in proces en verpakkingstechnologie, en Sacchi, een Italiaanse system integrator op het gebied van verwerking van vaste stoffen. Ze gooiden hoge ogen met de gepatenteerde SmartPick, een innovatief robotic systeem dat niet alleen zakken...