Avantium en AmBev sluiten afnameovereenkomst voor PEF voor frisdrankflessen

fles-plastic-pixabay

Avantium, technologiebedrijf in hernieuwbare chemie, heeft een afnameovereenkomst getekend met het Braziliaanse brouwerijbedrijf AmBev. AmBev gaat PEF (polyethyleen furanoaat) van Avantium gebruiken om flessen te maken voor frisdranken.

Avantium bouwt momenteel ’s werelds eerste commerciële fabriek voor de productie van FDCA (furaandicarbonzuur) uit plantaardige suikers in Delfzijl. FDCA is het hoofdingrediënt voor het maken van de plantaardige, zeer recyclebare kunststof PEF. Avantium verwacht deze FDCA Flagship Plant tegen eind 2023 te openen, zodat PEF vanaf 2024 commercieel kan worden gelanceerd.

Voordelen PEF

Het afgelopen jaar hebben AmBev en Avantium samengewerkt om meerlaagse flessen voor frisdranken van AmBev te ontwikkelen, waarbij PEF wordt gebruikt in PET-flessen als 100% plantaardige en recyclebare binnenlaag. Naast de duurzaamheidsvoordelen zijn ook de zuurstofbarrière en CO2-barrière van PEF is beter dan die van PET. Dit leidt niet alleen tot een langere houdbaarheid, maar optimaliseert ook de smaak en de bruis van de frisdrank.

Tom van Aken, CEO van Avantium: "We zijn verheugd over de succesvolle samenwerking met AmBev, waardoor PEF beschikbaar komt voor de frisdrankportfolio van AmBev in Brazilië en Latijns-Amerika. Dit opent een nieuwe geografie en markt voor Avantium en versnelt de verdere adoptie en groei van PEF."

Over Avantium

Avantium ontwikkelt nieuwe technologieën op basis van hernieuwbare grondstoffen als alternatief voor fossiele chemicaliën en kunststoffen. Het bedrijf heeft momenteel drie technologieën in de pilot- en demonstratiefase: de YXY® plant-to-plastics-technologie, Ray Technology™ en Dawn Technology™. Het hoofdkantoor en laboratoria zijn gevestigd in Amsterdam. De onderneming opereert proeffabrieken in Geleen en Delfzijl.

Bron: Avantium

Lees ook
ABN AMRO: Druk op bestedingen remt herstel drankenindustrie

ABN AMRO: Druk op bestedingen remt herstel drankenindustrie

De productie van de drankenindustrie ligt weer boven het niveau van 2019. Veel producenten zijn nog niet over de klap van de coronacrisis heen, terwijl er een nieuwe uitdaging voor de deur staat: dalende consumentenbestedingen. Dat meldt ABN AMRO in de Sectorprognose Food.

Innamepunten voor plastic statiegeldflesjes op NS-stations

Innamepunten voor plastic statiegeldflesjes op NS-stations

Vanaf vandaag kunnen op Utrecht Centraal lege plastic flesjes met statiegeld ingeleverd worden. Het is het eerste treinstation in Nederland met een innamepunt voor statiegeldflesjes. NS heeft het streven om uiteindelijk op 50 stations innamepunten te hebben. Dit jaar nog komen er ook automaten op Amsterdam Centraal, Rotterdam Centraal, Den Haag Centraal...

Coca-Cola introduceert plastic flessen met aangehechte doppen

Coca-Cola introduceert plastic flessen met aangehechte doppen

Coca-Cola in Nederland voorziet vanaf dit najaar haar plastic flessen van een aangehechte dop. Met de nieuwe doppen wil de frisdrankgigant inzameling en recycling stimuleren en zwerfafval tegen gaan.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren