Avocadopiteters vergeten het velletje

avocado

We krijgen maar geen genoeg van de avocado. Na culi's, foodie's en boeven, ontdekt nu ook de wetenschap bijzondere eigenschappen in de botervrucht. Om precies te zijn: in het velletje om de pit. Dat komt mooi uit, want dat eten we nu net niet.

Door Bianca van der Ha - Foodlog

Ook dieven gaan met hun tijd mee. Onlangs werden in Californië avocado-dieven gesnapt die de immens populaire botervruchten verkochten vanuit de opslagschuren van hun werkgever. In Nieuw Zeeland verkopen dieven gestolen avocado’s al via Facebook, meldt The Guardian. De dieven weten kennelijk niet dat niet de vrucht maar de pit de goudmijn is, en dan vooral het velletje.

Vorig jaar ontstond een avocadopitten-hype. Gezondheidszoekers maakten avocadopitpoeder vol antioxidanten, vezels en nutriënten volgens de instructies van een filmpje om hun toch al gezonde voedsel nog verder te verrijken. Dat het poeder gewoon vies smaakt, mocht de pret niet drukken. En dat de California Avocado Commission, de organisatie van avocado-kwekers, de consumptie van pittenpoeder afraadt, hielp ook al niet. Volgens de autoriteiten moet er eerst meer onderzoek worden gedaan naar de risico's en werkelijke voordelen.

Even hilarisch als boeiend is een fout in het denken van de pit-eters. Volgens het filmpje gooi je het velletje van de pit weg. En dat velletje is misschien wel juist waar het om zou moeten gaan, ontdekten Amerikaanse wetenschappers.

Tijdens de deze week gehouden National Meeting van de American Chemical Association onthulden onderzoekers van de universiteit van Texas hoe zij 300 avocadopithuidjes gedroogd hadden om daar vervolgens bijna 30 gram olie en was uit te persen. In de olie en was ontdekten ze 132 actieve stoffen. Naast stoffen die gebruikt worden in de industrie vonden ze ook stoffen waarvan bekend is dat ze de opbouw van vet in onze slagaders tegengaan en een kankerremmende of viruswerende werking kunnen hebben.

Lees ook
Tekorten door de coronapandemie

Tekorten door de coronapandemie

”Waar gaat dit heen”, schoot in maart 2021 door me heen, toen de rust weer enigszins terugkeerde op de werkvloer. Ja, we zaten nog midden in de derde golf, maar de eerste beloftes van de heropening van horeca waren al uitgesproken.

Gezonde olie uit afgekeurde avocado's

Gezonde olie uit afgekeurde avocado's

De Nederlandse startup Soilmates komt op de markt met Healthy Oil, een olie gemaakt van afgekeurde avocado’s.

Avocado's van Colruyt krijgen 'dubbele schil'

Avocado's van Colruyt krijgen 'dubbele schil'

Beeld: Estúdio Bloom via Unsplash  Bij de Belgische supermarktketen Colruyt liggen vanaf nu avocado's in de schappen met een onzichtbaar, plantaardig beschermlaagje. De coating verlengt de houdbaarheid van de kwetsbare vrucht en moet voedselverspilling tegengaan. De technologie werd ontwikkeld door Apeel Sciences. De Amerikaanse...