Avocadopiteters vergeten het velletje

avocado

We krijgen maar geen genoeg van de avocado. Na culi's, foodie's en boeven, ontdekt nu ook de wetenschap bijzondere eigenschappen in de botervrucht. Om precies te zijn: in het velletje om de pit. Dat komt mooi uit, want dat eten we nu net niet.

Door Bianca van der Ha - Foodlog

Ook dieven gaan met hun tijd mee. Onlangs werden in Californië avocado-dieven gesnapt die de immens populaire botervruchten verkochten vanuit de opslagschuren van hun werkgever. In Nieuw Zeeland verkopen dieven gestolen avocado’s al via Facebook, meldt The Guardian. De dieven weten kennelijk niet dat niet de vrucht maar de pit de goudmijn is, en dan vooral het velletje.

Vorig jaar ontstond een avocadopitten-hype. Gezondheidszoekers maakten avocadopitpoeder vol antioxidanten, vezels en nutriënten volgens de instructies van een filmpje om hun toch al gezonde voedsel nog verder te verrijken. Dat het poeder gewoon vies smaakt, mocht de pret niet drukken. En dat de California Avocado Commission, de organisatie van avocado-kwekers, de consumptie van pittenpoeder afraadt, hielp ook al niet. Volgens de autoriteiten moet er eerst meer onderzoek worden gedaan naar de risico's en werkelijke voordelen.

Even hilarisch als boeiend is een fout in het denken van de pit-eters. Volgens het filmpje gooi je het velletje van de pit weg. En dat velletje is misschien wel juist waar het om zou moeten gaan, ontdekten Amerikaanse wetenschappers.

Tijdens de deze week gehouden National Meeting van de American Chemical Association onthulden onderzoekers van de universiteit van Texas hoe zij 300 avocadopithuidjes gedroogd hadden om daar vervolgens bijna 30 gram olie en was uit te persen. In de olie en was ontdekten ze 132 actieve stoffen. Naast stoffen die gebruikt worden in de industrie vonden ze ook stoffen waarvan bekend is dat ze de opbouw van vet in onze slagaders tegengaan en een kankerremmende of viruswerende werking kunnen hebben.

Lees ook
‘Rood vlees van belang omdat groenten te weinig voedingsstoffen bevatten’

‘Rood vlees van belang omdat groenten te weinig voedingsstoffen bevatten’

Een daling van de nutritionele waarde van plantaardig voedsel en vis, is een goede reden om rood vlees (rund, varken, schaap, geit, paard) te blijven eten voor je gezondheid. Dat beweert professor Alice Stanton (cardiovasculaire farmacologie) van het Ierse Royal College of Surgeons.

Avocado’s krijgen een anti-voedselverspilling-laagje

Avocado’s krijgen een anti-voedselverspilling-laagje

Met een nieuwe technologie hoopt Nature’s Pride – de grootste avocado-handelaar van Nederland – zijn avocado’s langer houdbaar te maken en zo voedselverspilling terug te dringen. De avocado’s in kwestie worden bespoten met Apeel: een beschermend laagje dat is gemaakt van plant-eigen materialen. Door de waterafstotende...

Unilever dreigt Google en andere nieuwe media met advertentieboycot

Unilever dreigt Google en andere nieuwe media met advertentieboycot

Unilever dreigt met het stoppen van adverteren op grote digitale platforms als Facebook en YouTube (Google). De multinational wil dat zijn klanten meer gereguleerd nieuws te zien krijgen. Door Annika de Jong - Foodlog Dat bericht de Belgische zakenkrant De Tijd. Het wasmiddelen- en voedingsbedrijf vindt dat de techreuzen kinderen te weinig beschermen,...