Avocado’s krijgen een anti-voedselverspilling-laagje

avocado-2115922_1920

Met een nieuwe technologie hoopt Nature’s Pride – de grootste avocado-handelaar van Nederland – zijn avocado’s langer houdbaar te maken en zo voedselverspilling terug te dringen.

De avocado’s in kwestie worden bespoten met Apeel: een beschermend laagje dat is gemaakt van plant-eigen materialen. Door de waterafstotende lipiden in het laagje is de avocado beter in staat om zijn vocht vast te houden en kan zuurstof moeilijker de vrucht binnendringen. Daardoor zal de avocado minder snel gaan rotten. Gemiddeld genomen heeft het product met dit beschermlaagje een dubbel zo lange houdbaarheid.

Anti-voedselverspilling

Apeel Sciences is het bedrijf achter het beschermende laagje. De oprichter van dit bedrijf, James Roger, zet zich in om door middel van slimme innovaties voedselverspilling tegen te gaan. Samen met een team van wetenschappers heeft Roger het beschermende laagje gecreëerd, dat er voor zorgt dat voedingsmiddelen minder snel bederven. Dit laagje kan in principe op alle groenten en fruit worden aangebracht.

De voedselverspilling in Europa wordt geschat op 88 miljoen ton per jaar. De kosten hiervan zijn zo’n 143 miljard euro. Apeel Sciences en Nature’s Pride hopen dat deze ontwikkeling een eerste stap is naar meer duurzaamheid in de groente- en fruitsector, en dat hierdoor uiteindelijk de wereldwijde voedselverspilling afneemt.

Maatregelen

Producenten en retailers nemen op dit moment al verschillende maatregelen om hun producten te beschermen tegen verspilling. Voorbeelden hiervan zijn het verpakken in plastic, of beneveling. Beide zorgen ervoor dat producten minder snel uitdrogen. Zo kunnen versproducten langer in het schap liggen en wordt er minder weggegooid.

Als de Europese Unie goedkeuring geeft voor de behandelde avocado’s zullen deze vanaf halverwege 2019 in de schappen van geselecteerde winkels in Europa verschijnen. In Amerika wordt deze techniek al volop toegepast op verschillende andere soorten fruit en groente.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Too Good To Go redde 18 miljoen maaltijden in vijf jaar

Too Good To Go redde 18 miljoen maaltijden in vijf jaar

Het platform Too Good To Go is deze maand vijf jaar actief in Nederland. Deze app tegen voedselverspilling redde in die tijd 18 miljoen maaltijden, wat neerkomt op ongeveer één maaltijd per inwoner. Ook wereldwijd namen de cijfers de afgelopen anderhalf jaar toe. In totaal zijn er inmiddels al 200 miljoen maaltijden gered.

Lidl doneert 1,3 miljoen porties groente en fruit aan Voedselbanken

Lidl doneert 1,3 miljoen porties groente en fruit aan Voedselbanken

Lidl gaat jaarlijks 600.000 kilo groente en fruit doneren aan Voedselbanken Nederland, wat gelijk staat aan ruim 1,3 miljoen porties groente en fruit. Dat maakte de supermarktketen bekend tijdens het jubileumdiner in de Kookfabriek in Utrecht waar Lidl en Voedselbanken Nederland hun 10-jarige samenwerking vierden.

Flevolandse zorgorganisaties in actie om voedselverspilling tegen te gaan

Flevolandse zorgorganisaties in actie om voedselverspilling tegen te gaan

In opdracht van provincie Flevoland en gemeente Lelystad zijn vijf Flevolandse zorglocaties van Coloriet en Woonzorg Flevoland samen met Greendish de uitdaging aangegaan om voedselverspilling tegen te gaan. Op elke locatie is de voedselverspilling in hun keuken, koelkast en op het bord gemeten om hun kennis en bewustzijn te vergroten. Met als resultaat:...