Baltussen Konservenfabriek bestaat 150 jaar

EVMI_Baltussen_150 jaar

Baltussen Konservenfabriek is de oudste conservenfabriek van Nederland. Dit jaar bestaat het bedrijf 150 jaar. Daarom organiseert Baltussen op 8 juni een jubileumevent voor relaties om kennis te delen over groenteteelt in de keten. Ook bracht het bedrijf een gefilmd bedrijfsportret uit: ‘Al het goede zit vanbinnen.’  

“Samenwerken met anderen is voor Baltussen vanzelfsprekend. Zowel in de keten – met telers en inkopers – als met andere partijen met hetzelfde gedachtegoed: gezond en voldoende voedsel als basisrecht,” licht directeur Ruben Bringsken de keuze voor een inhoudelijk lustrumprogramma toe. “We streven naar langdurige contracten en relaties met telers zodat de bodem optimaal kan worden benut zonder uitgeput te raken. Telers die omschakelen naar biologisch ondersteunen we actief.”

Jubileumevent

Tijdens het jubileumevent op 8 juni staan onderwerpen als smart farming, voedselzekerheid, transparantie en duurzaamheid centraal. Op het programma staan onder andere presentaties van Erik Pekkertiet, senior business development manager Agro Food Robotics van de Wageningen University & Research, adviseur biologische akkerbouw Sander Bernaerts en meteoroloog Helga van Leur. Op een innovatieplein worden de zintuigen van de gasten op allerlei manieren geprikkeld. Baltussen hoopt zo telers en andere ketenpartners te betrekken bij het hele productieproces.

EVMI_Baltussen_2-300x122 Baltussen Konservenfabriek

In 1868 werd Baltussen Konservenfabriek opgericht. Daarmee is het de oudste nog bestaande conservenfabriek in Nederland. In de eerste honderd jaar produceerde het familiebedrijf appelstroop, jam en andere fruitconserven onder de naam Betuws Roem. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de fabriek volledig verwoest en moest de productie tijdelijk elders worden voortgezet. Dankzij de samenwerking met collega-bedrijven kon de familie Baltussen na de oorlog de draad weer oppakken.

Aan het eind van de jaren vijftig van de vorige eeuw nam de belangstelling voor appelstroop en jam onder consumenten af. Het bedrijf maakte daarom geleidelijk de overstap naar groenteconserven. In 1999 nam de laatste Baltussen afscheid van het bedrijf. Tegenwoordig maakt de fabriek deel uit van een groep voedingsbedrijven.

Baltussen verduurzaamt net geoogste groenten en fruit met behulp van een hittebehandeling. Volgens het bedrijf blijven op die wijze alle voedingsstoffen behouden en er komt geen conserveringsmiddel aan te pas.  Baltussen werkt zo veel mogelijk met producten van biologische oorsprong. Groenten en fruit worden verpakt in glas.

 
Lees ook
Keep Food Simple geeft nieuwe kijk op voedselketens

Keep Food Simple geeft nieuwe kijk op voedselketens

Een bijdrage leveren aan de verbetering van ons voedselsysteem met duurzamere en gezondere producten, dat is de missie van organisatie Keep Food Simple. Tijdens Food Technology presenteerde Onno Franse, Fons Voragen en Peter Folstar de visie en aanpak van Keep Food Simple.

HAK lanceert nieuwe campagne om lokale groente onder de aandacht te brengen

HAK lanceert nieuwe campagne om lokale groente onder de aandacht te brengen

Met een nieuwe campagne wil groentefabrikant HAK consumenten bewust maken van de herkomst van hun groenten en laten zien dat er op de Nederlandse akkers een grote variatie aan groente groeit.

De Vegetarische Slager meest duurzame merk volgens Sustainable Brand Index

De Vegetarische Slager meest duurzame merk volgens Sustainable Brand Index

De Vegetarische Slager is dit jaar uitgeroepen tot het meest duurzame merk van Nederland, naar aanleiding van een onderzoek onder Nederlandse consumenten dat jaarlijks wordt gehouden door de Sustainable Brand Index, een onafhankelijk merkenonderzoek over duurzaamheid in Europa. Voor het eerst werd het merk aangewezen als Nederlandse winnaar in de categorie...