Biergist heeft wijngist als voorouder

bier-bar

Door het genoom van 47 soorten gist te ontcijferen ontdekten biochemici van de universiteit van Rochester, New York, dat biergist nauw verwant is met wijngist. Dat bericht Nature.

Vele biersoorten, zoals pils en de Engelse bitters, worden gebrouwen met brouwersgist, Saccharomyces cerevisiae. Ondergistende bieren, zoals Belgische abdijbieren en Britse lagers, bevatten een andere soort, Saccharomyces pastorianus.

De onderzoekers ontdekten dat biergist een genetische mix is van nabij verwante soorten gist die in Europa druiven tot wijn laten fermenteren en van Aziatische soorten die rijstwijn zoals saké produceren.

De geografische oorsprong van de gistsoorten is een punt van discussie. Maar aangezien deze soorten biergist ingeburgerd zijn geraakt in Europa, is het waarschijnlijk dat de Aziatische en de Europese soorten wijngist op de Zijderoute, de handelsroute uit en naar het Verre Oosten, elkaar getroffen hebben.

Bron: Foodlog

Meer over
Lees ook
De Haagsche Bierbitterbal

De Haagsche Bierbitterbal

De Haagsche Croquetterij, Brouwerij De Prael en de Internationale biersommelier Arvid Bergström hebben de handen ineen geslagen. Gezamelijk ontwikkelden zij de Haagsche Bierbitterbal. Vandaag, donderdag 13 december wordt deze bierbitterbal voor het eerst geserveerd in de brouwerij. In april 2018 opende Brouwerij de Prael de deuren in Den Haag....

Heineken legt voorraad aan achter Britse grens

Heineken legt voorraad aan achter Britse grens

Heineken werkt samen met logistieke dienstverlener Wincanton aan extra opslagruime in Groot-Brittannië. Dat meldt Bloomberg. Heineken, producent van onder meer Strongbow appelcider en tequila-bier Desperados, zou van plan zijn om duizenden pallets met drank op te slaan voordat de Britten de Europese Unie verlaten eind maart. Brexit-bezorgdheid De...

Franse wijnboeren keren biologische teelt de rug toe

Franse wijnboeren keren biologische teelt de rug toe

"Biologisch kun je niet duurzaam meer noemen," zegt Bernard Farges van het Conseil interprofessionnel du vin de Bordeaux (CIVB). Het bommetje van die uitspraak ging vorige maand af, toen Farges zei dat de nodige wijnbouwers stoppen met biologische teelt en terug willen keren naar een meer gangbare vorm van druiventeelt. Waarom?...