Boost voor Nederlandse eiwitteelt

veldbonen 1

Het project ‘Veldbonen keten praktijk innovatie project’ is een grote stimulans voor de Nederlandse eiwitteelt. In het project werken vijf partijen uit de keten samen aan de opmars van de Nederlandse veldboon. De veldboon is een bron van plantaardig eiwit.

Het doel is om samen nieuwe food- en feedtoepassingen te ontwikkelen voor de veldboon en het areaal veldbonen in gelijke tred te laten ontwikkelen met de vraag. Het project krijgt ondersteuning vanuit de provincie Overijssel en komt tegemoet aan de nationale ambitie om de teelt van eiwitgewassen te stimuleren.

De veldboon is binnen food en feed een relatief nieuw plantaardig eiwit en kan op diverse manieren toegepast worden. Een van de speerpunten binnen het project is om consumenten, foodverwerkers en veehouders vertrouwd te maken met de Nederlandse veldboon.

DSCN4482-platen-met-veel-bloei-300x283 Nederlandse veldboon

De Nederlandse veldboon is, net als andere hoogwaardige eiwitgewassen, sinds het Blair-House akkoord (over vermindering van landbouwsubsidies) in 1992 vrijwel verdwenen uit de bouwplannen van Nederlandse akkerbouwers. Deze plantaardige eiwitbron moet hoognodig weer terug op de kaart, nu de vraag naar lokaal geteeld eiwit sterk stijgt.

Binnen het project wordt ervaring opgedaan met de teelt, verwerking en toepassing van de veldboon. Hierbij wordt bijvoorbeeld ook gekeken naar de smakelijkheid en de textuur van de verschillende rassen. Zo zijn er bijvoorbeeld al eerste resultaten geboekt met de verwerking van veldbonen tot een hamburger. Het project draagt hiermee bij aan de nationale ambitie om plantaardige eiwitten weer nadrukkelijk op de kaart te krijgen bij akkerbouwers en consumenten.

Hele keten vertegenwoordigd

Bij het project zijn de volgende partijen betrokken: akkerbouw- & fruitteeltbedrijf De Kortenhof, AgruniekRijnvallei, Frank Food Products, Bobeldijk Food Group en bakkerij Fuite. “Dat in dit project de gehele keten vertegenwoordigd is, maakt het project bijzonder”, aldus projectleider Jolijn Zwart-van Kessel van ZwartvanKessel Advies, Katalysator van Vernieuwing.

Het project wordt met wetenschappelijke raad en daad bijgestaan door Ruud Timmer, onderzoeker bij Wageningen UR. Het project wordt ook gesteund door The Protein Cluster, bijvoorbeeld om provincies te enthousiasmeren om teeltondersteuning te bieden.

 
Lees ook
40% voedingsgiganten investeert in eiwittransitie

40% voedingsgiganten investeert in eiwittransitie

FAIRR, een collectief van investeerders, nam 15 retailers en 10 voedselfabrikanten onder de loep. Tien van deze bedrijven hebben gespecialiseerde teams die plantaardige alternatieven voor vlees en zuivel ontwikkelen en verkopen. FAIRR ziet Tesco en Unilever als voorlopers.

Eiwitten winnen uit eendenkroos

Eiwitten winnen uit eendenkroos

Rubisco Foods wint plantaardige eiwitten uit waterlinzen en plantaardige reststromen. Het bedrijf, dat voorheen bekend stond als ABC-Kroos, opende op 5 maart op innovatiecentrum The Green East in Raalte de deuren van zijn nieuwe, modulair opgezette fabriek.  “De naam ABC-Kroos bekte internationaal niet zo lekker”, aldus Hans Derksen,...

ILVO start onderzoek naar verwerking microbieel eiwit

ILVO start onderzoek naar verwerking microbieel eiwit

Het Vlaamse onderzoeksinstituut ILVO gaat onderzoek doen naar microbiële eiwitten en de invloed van verwerkingstechnieken op die eiwitten. Het instituut doet dat in het kader van het Prometheus project, waarin verschillende Vlaamse instituten en bedrijven samenwerken om tot toepassing te komen van microbieel eiwit in diervoeder en levensmiddelen. Vee...