Boost voor kassen-automatisering

SAIA

Dankzij een investering vanuit ION+, Innovation Industries en SHIFT Invest kan SAIA Agrobotics de glastuinbouw verder automatiseren.

SAIA Agrobotics, een tech spin-off van Wageningen University & Research, ontwikkelt robots die menselijke handelingen in kassen kunnen overnemen. Naar deze ontwikkeling is volgens het persbericht van Oost NL (fondsmanager van ION+) veel vraag, omdat medewerkers vinden voor de fysiek zware en monotone werkzaamheden in de kas steeds lastiger wordt. Ruud Barth, CEO van SAIA Agrobotics: “De afgelopen 20 jaar heeft Wageningen University & Research veel ervaring opgedaan in de glastuinbouw met robots. We zien dat de techniek nu rijp is om commercieel in te zetten.”

De financiering komt deels vanuit het door de provincie Gelderland gefinancierde ION+, een innovatiefonds voor Gelderse mkb'ers. Daarnaast ontvangt SAIA Agrobotics geld van Innovation Industries en SHIFT Invest, die beide financieren vanuit Thematische Technoloy Transfer fondsen. Deze zijn opgebouwd rondom een partnerschap met de vier Nederlandse technische universiteiten, TNO en RVO, waarbij het verwaarden en in de praktijk brengen van wetenschappelijk onderzoek van veelbelovende startups vanuit spin-offs centraal staat.

Lees ook
Stijgende vraag naar voedsel tussen 2010 en 2050

Stijgende vraag naar voedsel tussen 2010 en 2050

De vraag naar voedsel stijgt tussen 2010 en 2050 met 35 tot 56 procent. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Resource. Nu al hebben 820 miljoen mensen onvoldoende te eten. De voedselzekerheid komt in de toekomst verder onder druk te staan door klimaatverandering en de toenemende concurrentie om land en water.

WUR: Heffing op vlees die teruggaat naar veehouder kan veehouderij verduurzamen

WUR: Heffing op vlees die teruggaat naar veehouder kan veehouderij verduurzamen

Moet er een heffing komen op vlees? De vraag komt regelmatig voorbij in het nieuws. Volgens Wageningen University and Research kan een heffing op vleesproducten die de overheid doorgeeft aan de veehouder de duurzaamheid bevorderen.

Slim verpakken geeft zoetere smaak

Slim verpakken geeft zoetere smaak

Psychologische processen kunnen de smaakwaarneming en de keuze voor producten met een verlaagd suikergehalte beïnvloeden. Dit inzicht kan helpen de consumentenacceptatie van deze voedingsproducten te verhogen.