Brightlands wil gezondheidseffecten groenten en fruit meten
Iedereen weet dat het eten van groenten en fruit gezond is. Ze zijn een bron van vezels, vitaminen en mineralen en bevatten relatief weinig zout en vetten. Toch is het lastig om aan te tonen welke stoffen er precies in een versproduct zitten, en wat de precieze gezondheidseffecten zijn. Producenten kunnen dan ook geen gezondheidsclaims plaatsen bij groenten en fruit. Het project ‘De Waarden van Groenten en Fruit’ moet hier verandering in brengen.
Greenport Venlo en Grow Campus
Het project wordt uitgevoerd door Brightlands Campus Greenport Venlo en het innovatieprogramma Vers+, die samenwerken met verschillende bedrijven en kennisinstellingen. In het programma worden twee meetmethoden ontwikkeld en gecombineerd om te kunnen definiëren wat de inhoudsstoffen en gezondheidseffecten van specifieke groenten- en fruitsoorten zijn.
Meetmethoden
De eerste meetmethode wordt ontwikkeld door HAS en Avans Hogeschool, die samenwerken binnen Grow Campus. “In het project worden voor een aantal belangrijke producten en relevante inhoudsstoffen de bestaande methoden vergeleken, gecombineerd en geoptimaliseerd,” aldus HAS lector Herman Peppelenbos. “De innovatieve meetmethode die hierdoor ontstaat, is uitwisselbaar, efficiënter en goedkoper. Hierdoor kan er vaker routinematig gecontroleerd worden wat er in de verschillende producten zit.”
Voor de onderbouwing van de gezondheidseffecten van die gemeten stoffen wordt de universiteit van Maastricht ingeschakeld. Zij zullen een model ontwikkelen om effecten van combinaties van stoffen in groente en fruit te meten. Het project gaat in 2019 van start en zal lopen tot 2023.
Altijd op de hoogte blijven?
Thema's
Meer over
Lees ook
Transitie naar gezonder en duurzamer voedselaanbod noodzakelijk
De voedingsindustrie moet veranderen en met een duurzamer en gezonder aanbod komen. Daarvoor pleit keynote speaker Jaap Seidell tijdens zijn lezing op de tweede dag van Food Technology. “We hebben ons kapot geïnnoveerd aan producten voor kinderen, maar het zijn allemaal producten die ze eigenlijk niet zouden moeten eten.”
Landelijk vergelijkingsonderzoek gezondheid supermarkten van start
Stichting Questionmark start voor de tweede keer met een landelijk vergelijkingsonderzoek naar de mate waarin supermarkten hun klanten helpen in het maken van gezonde keuzes. Het onderzoek “Superlijst Gezondheid” onderzoekt in hoeverre supermarkten ons helpen gezonder te eten en drinken en leidt tot een publieke ranglijst van supermarkten.
Keep Food Simple geeft nieuwe kijk op voedselketens
Een bijdrage leveren aan de verbetering van ons voedselsysteem met duurzamere en gezondere producten, dat is de missie van organisatie Keep Food Simple. Tijdens Food Technology presenteerde Onno Franse, Fons Voragen en Peter Folstar de visie en aanpak van Keep Food Simple.