Chocola in Adventskalenders bevat soms aromaten

BERLIJN - Adventskalenders met chocolaatjes erin zijn vaak niet veilig. De verpakkingen bevatten minerale olie of andere chemische substanties. In 9 van de 24 in Duitsland geteste kalenders waren aromatische minerale oliën gemigreerd naar de chocola. Deze aromaten kunnen kanker veroorzaken.

Dat blijkt onderzoek van de Stiftung Warentest in Duitsland.

Het karton van de Adventskalenders is meestal afkomstig van gerecycled (kranten)papier dat drukinkt op oliebasis bevat. De olie kan ook afkomstig zijn van nieuw aangebrachte kleuren op de verpakking.

In 9 kalenders waren de oliën van de verpakking gemigreerd naar de chocolade. De chocola zit veelal onbeschermd in het karton. Het gaat hierbij om Adventskalenders van de merken Rausch, Confiserie Heilemann, Arko, Riegelein 'The Simpsons', Feodora Vollmilch-Hochfein Chocolade, Smarties, Hachez, Friedel en Lindt.

Stiftung Warentest raadt met name kinderen aan, de chocolaatjes uit deze 9 Adventskalenders niet te eten.

Arko heeft de Adventskalender inmiddels uit de handel gehaald, hoewel de waarden volgens het bedrijf geheel binnen de wettelijke normen liggen. Heilemann stelt dat het niet aan de chocolade ligt. Het bedrijf gebruikt normaal gesproken geen gerecyled papier voor de verpakkingen.

Lees ook: