Claim ‘zonder toegevoegde suikers’ vaak misleidend

Bowls of Sugar

De Reclame Code Commissie deed vorige week uitspraak over producten van onder andere Kellogg’s, Jumbo en Albert Heijn die werden aangeprezen met de claim ‘zonder toegevoegde suikers’. In zeven van de negen gevallen oordeelde de commissie dat de claim misleidend was, omdat duidelijk wél suiker was toegevoegd.

Foodwatch diende de klachten in bij de RCC over producten waar volgens de verpakking geen suiker aan is toegevoegd, terwijl dat volgens de voedselwaakhond wel het geval is. In zeven gevallen stelt de commissie Foodwatch in het gelijk.

Misleiding

Het gaat bijvoorbeeld om twee soorten ontbijtgranen van Jumbo en Kellogg’s, waar dadelpasta aan is toegevoegd. Ook Rinse Appelstroop werd door Albert Heijn aangeprezen met die claim, terwijl het voornamelijk van suikerbietensap is gemaakt. De supermarkt kreeg het zwaar te verduren, want uit hun assortiment werden ook een aardbeiensnoepje van Urban Fruit, tomatensap van Cawston Press en kinderkoekjes van Hipp verkocht met de claim ‘zonder toegevoegde suikers’ terwijl er wel suikers of fruitsappen aan waren toegevoegd. Ook de Starbucks Double Expresso werd in de webshops van AH en Jumbo aangeprezen met de suikerclaim, terwijl er wel suiker in zit.

De twee klachten waarop de RCC geen gelijk gaf, betroffen knijpfruit van AH en Nakd-repen van Peijnenburg. Volgens de commissie waren de claims dat geen suiker was toegevoegd in deze gevallen niet tegen de wet, omdat de additieven het product niet veel zoeter maakten en ze omwille van een andere functionaliteit waren toegevoegd.

Wat zijn toegevoegde suikers?

Producenten en retailers lijken nogal verschillende opvattingen te hebben over wat ‘toegevoegde suikers’ zijn. Dat terwijl de wet er vrij duidelijk over is.  In de Europese wetgeving staat expliciet dat de claim ‘zonder toegevoegde suikers’ alleen is toegestaan wanneer in het bereidingsproces geen mono- of disacchariden of andere vanwege hun zoetkracht gebruikte stoffen zijn toegevoegd. Daaronder vallen alle suikers, ook uit fruitsappen, maar dus ook andere soorten zoetstoffen.

Lees ook
Nieuwe bacteriecultuur voor zoetere yoghurt

Nieuwe bacteriecultuur voor zoetere yoghurt

Chr. Hansen heeft een nieuwe bacteriecultuur op de markt gebracht waarmee producenten zoetere yoghurt kunnen maken. Daardoor hoeven achteraf minder suikers te worden toegevoegd. De nieuwe bacteriecultuur, die van Chr. Hansen de lieftallige naam Sweety Y-1 kreeg, zou volgens het bedrijf voor minder verzuring zorgen gedurende de houdbaarheid van de...

Albert Heijn haalt paprika’s, bospenen en bananen uit het plastic

Albert Heijn haalt paprika’s, bospenen en bananen uit het plastic

Albert Heijn startte eind maart een test met het onverpakt ('naakt') verkopen van 100 soorten groenten en fruit in Hoofddorp. Na afloop concludeert de supermarktketen dat bananen, zoete rode puntpaprika’s, alle soorten paprika’s en bospeen uit het plastic kunnen.  Door de Foodlog-redactie Deze groenten zullen...

Moedermelk voor grote mensen

Moedermelk voor grote mensen

De grote chemieconcerns DowDuPont en BASF investeren miljoenen in de productie van een suiker die alleen in moedermelk voorkomt. Ze mikken op een nieuwe markt voor volwassenen. Want wat goed is voor de mensenbaby kan ook goed zijn voor grote mensen, denken beide bedrijven. Nu al kunnen DowDuPont en BASF de zogenoemde HMO-suikers nauwelijks aangesleept...