CSK opent nieuwe fabriek startercultures

6 september 2016

Zuivelingrediëntenbedrijf CSK heeft zijn capaciteit vergroot met de bouw van een moderne productielocatie voor startercultures in Leeuwarden. De nieuwe locatie, waarin 30 miljoen euro is geïnvesteerd, opent op 7 september officieel de deuren.

Momenteel hevelt CSK de productie van de fabriek in Ede over naar de nieuwe fabriek. Dit gebeurt stapsgewijs. CSK levert al een substantieel deel van de producten aan de klanten vanuit de nieuwe fabriek. Uiteindelijk zullen alle cultures worden overgezet.

Identieke producten

Het verplaatsen van de totale productie naar Leeuwarden is een ingewikkeld proces. “Je hebt met complexe mengsels van levende organismen te maken", vertelt Sanne Melles, algemeen directeur van CSK, tegen evmi.

"Naast de technische uitdaging om processen op te schalen en te moderniseren, moet het product, het bacteriemengsel, uit de nieuwe faciliteit dezelfde prestatie leveren in de kaas als het product uit de oorspronkelijke locatie."

Veel tijd nodig

"Het testen en valideren van ruim 100 producten neemt veel tijd in beslag. Het rijpen van kaas kan tot een jaar duren en daarna is pas zeker of bijvoorbeeld een oude kaas 100 procent dezelfde smaak en textuur heeft. Wij nemen die tijd."

De nieuwe fabriek is volgens het bedrijf gebouwd op basis van zeer moderne fermentatietechnologie, met een hygiënestandaard op het allerhoogste niveau.

Startercultures

CSK food enrichment is een hightech zuivelingrediëntenbedrijf dat door middel van ‘state of the art’ processen en technologieën startercultures maakt voor de voedingsmiddelenindustrie. Het gaat om natuurlijke bacteriën die zorgen voor smaak in onder andere kaas, kwark en yoghurt.

Lees ook:

 

Altijd op de hoogte blijven?