Nederland exporteert na Frankrijk het meeste ijs

ijsbak_foto Oscar van der Wijk

In 2020 nam de totale ijsproductie in de Europese Unie af. Tegelijkertijd werd er meer ijs geëxporteerd. Nederland is de tweede grootste ijsexporteur. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat.

De ijsproductie daalde met 9 procent ten opzichte van 2019. In totaal werd er 2,9 miljard liter ijs geproduceerd. Bijna 60 procent van de Europese ijsproductie kwam uit Duitsland, Frankrijk en Italië. Duitsland is de grootste ijsproducent. In 2020 werd hier 642 miljoen liter ijs geproduceerd. Frankrijk staat op de tweede plaats met 516 miljoen liter en Italië op de derde plek met 509 miljoen liter. 

Export

Eurostat keek niet alleen naar de productie maar ook naar de export van ijs. Deze cijfers laten een toename zien. In 2020 werd er vanuit de Europese Unie 232 miljoen kilo ijs naar derde landen geëxporteerd met een totale waarde van 752 miljoen euro. Een stijging van 5 procent ten opzichte van 2019. 

Frankrijk was de grootste ijsexporteur. De Fransen exporteerde 59 miljoen kilo ijs. Nederland staat met 38 miljoen kilo op de tweede plaats. Gevolgd door Duitsland met 29 miljoen kilo, Italië met 20 miljoen kilo en België met 16 miljoen kilo. 

Bron: Eurostat

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Inkijkje in de voedselproductie van Nederland in VPRO Tegenlicht

Inkijkje in de voedselproductie van Nederland in VPRO Tegenlicht

Nederland is de op één na grootste voedselexporteur ter wereld, net na de Verenigde Staten. Ons land produceert voedsel in overvloed dat naar alle uithoeken van de wereld gaat. Fotojournalist Kadir van Lohuizen geeft in VPRO Tegenlicht een inkijkje in de voedselindustrie en laat zien wat de rol van Nederland is in het wereldwijde voedselsysteem.

IJs gemaakt van algen

IJs gemaakt van algen

Kris en Ginny van Hoeveproducten Heirbaut in Temse hebben gekozen voor een meer circulaire bedrijfsvoering. Onderdeel hiervan is de algenteelt die ze willen gebruiken om aan levensmiddelen toe te voegen als verrijking. Afgelopen zomer hebben ze dan ook een algenijsje op de markt gebracht.

Rechter wijst verzoek voorlopige voorziening Ben & Jerry’s af

Rechter wijst verzoek voorlopige voorziening Ben & Jerry’s af

Het is Ben & Jerry’s niet gelukt de verkoop in Israël te blokkeren. Een rechter in New York heeft het verzoek tot een voorlopige voorziening afgewezen.