Nederland exporteert na Frankrijk het meeste ijs

ijsbak_foto Oscar van der Wijk

In 2020 nam de totale ijsproductie in de Europese Unie af. Tegelijkertijd werd er meer ijs geëxporteerd. Nederland is de tweede grootste ijsexporteur. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat.

De ijsproductie daalde met 9 procent ten opzichte van 2019. In totaal werd er 2,9 miljard liter ijs geproduceerd. Bijna 60 procent van de Europese ijsproductie kwam uit Duitsland, Frankrijk en Italië. Duitsland is de grootste ijsproducent. In 2020 werd hier 642 miljoen liter ijs geproduceerd. Frankrijk staat op de tweede plaats met 516 miljoen liter en Italië op de derde plek met 509 miljoen liter. 

Export

Eurostat keek niet alleen naar de productie maar ook naar de export van ijs. Deze cijfers laten een toename zien. In 2020 werd er vanuit de Europese Unie 232 miljoen kilo ijs naar derde landen geëxporteerd met een totale waarde van 752 miljoen euro. Een stijging van 5 procent ten opzichte van 2019. 

Frankrijk was de grootste ijsexporteur. De Fransen exporteerde 59 miljoen kilo ijs. Nederland staat met 38 miljoen kilo op de tweede plaats. Gevolgd door Duitsland met 29 miljoen kilo, Italië met 20 miljoen kilo en België met 16 miljoen kilo. 

Bron: Eurostat

Lees ook
2021 was recordjaar voor Ierse voedingsmiddelenexport

2021 was recordjaar voor Ierse voedingsmiddelenexport

2021 was een goed jaar voor de Ierse voedingsmiddelenexport. Ondanks de coronapandemie en de beperkingen door Brexit steeg de export afgelopen jaar naar een recordbedrag van 13,5 miljard euro. Ierland exporteerde dagelijks bijna 37 miljoen euro aan voedingsmiddelen naar klanten in meer dan 180 landen.

Plantaardige  melk van erwten | “We staan op een keerpunt”

Plantaardige melk van erwten | “We staan op een keerpunt”

Als dochter van een tuinder kreeg Amy Wezenberg (22) op jonge leeftijd al veel mee van de voedsel­wereld. Dat bracht haar tot een studie International Food Business en het ontwikkelen van haar eigen plantaardige ijs.

Racen en flipperen in een ijsfabriek

Racen en flipperen in een ijsfabriek

Maar dan wel in samenwerking Bij het automatiseren van productielijnen voor consumptie-ijs komen bijzondere uitdagingen om de hoek. Bij Holiday Ice mochten we binnen kijken en met onze neus op de lijnen staan. “We zijn hier altijd bezig met vernieuwing, zowel van ons assortiment als van onze productieprocessen”, vertelt Bart Hakbijl, Director...