Ambachtelijke bakker maakt brood nog steeds te zout

Uit een meting van het Nederlands Bakkerij Centrum blijkt dat brood van de ambachtelijke bakker een stuk zouter is dan brood uit industriële bakkerijen. Gemiddeld zit het brood van ambachtelijke bakkers zelfs nog boven de wettelijke norm van maximaal 1,8 procent NaCl op de droge stof. Dat meldt het NVB.

De meting werd uitgevoerd op 502 verschillende broden van ambachtelijke en industriële bakkers en retailers. In totaal voldeed 15 procent van die broden niet aan de wettelijke norm van een zoutgehalte van 1,8 procent. Van de industriële broden voldeed 9 procent niet, maar van de ambachtelijke broden zat meer dan 40 procent boven de norm. Gemiddeld bevatten de ambachtelijke broden 1,84 procent zout. Bij de industriële broden zit het zoutpercentage gemiddeld op 1,61 procent, ruim onder de norm. Stokbroden, hard kleinbrood en zuurstofarmverpakt kleinbrood laten de hoogste waarden zien.

Weinig verbetering

Industrieel brood is sinds 2009 veel minder zout geworden, maar ambachtelijk brood blijft dus achter. De wettelijke norm voor het zoutgehalte in brood was in 2008 nog 2,5 procent en is in stappen verlaagd naar 1,8 procent in 2013. Het is niet voor het eerst dat het te hoge zoutgehalte van ambachtelijk brood wordt geconstateerd. In 2016 deed de Consumentenbond een kleinschalig onderzoek naar het zoutgehalte van ambachtelijk brood, waaruit ook al bleek dat bijna de helft van de broden zouter was dan wettelijk toegestaan.

Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij

De meting is uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij. Ondanks de teleurstellende cijfers bij ambachtelijke broden zegt de NVB blij te zijn met de resultaten. "Conclusie van de monitoring is dat de gehele sector (industrie en ambacht) met een gewogen gemiddelde van 1,64% zout op de droge stof ruim voldoet aan het Warenwetbesluit Meel en Brood."

Tabel: Resultaten tiende landelijke zoutmonitoring – Bron: NVB

   

 

Totaal

Industrie

Ambacht

Aantal monsters

502

400

102

 

Gewogen gemiddelde % NaCl op droge stof 

1,64

     

Gemiddelde % NaCl op droge stof

1,65

1,61

1,84

 

Gewogen gemiddelde natrium mg/100 g brood

407

     

Gemiddelde natrium mg/100 g brood

412

399

462

 

Totaal aantal monsters dat voldoet aan norm Schijf van Vijf ≤450mg natrium per 100g eindproduct (norm geldt alleen voor bruinbrood en volkoren)

416 (83%)

359 (90%)

57 (56%)

 

Gewogen gemiddelde zout g/100 g brood

1,02

     

Gemiddelde zout g/100 gram brood

1,03

1,00

1,15

 

Meer over
Lees ook
Tips Belastingdienst voor btw-verhoging

Tips Belastingdienst voor btw-verhoging

Na de Tweede kamer, is ook de Eerste Kamer akkoord met de btw-verhoging. Op 18 december stemden de Kamerleden met het voorstel in. Dit betekent dat het lage btw-tarief vanaf 1 januari van 6 procent naar 9 procent gaat. Deze tariefverhoging heeft gevolgen voor onder andere de administratie, de prijzen van goederen en diensten en...

1 op de 13 ondernemers te laat met btw-aangifte

1 op de 13 ondernemers te laat met btw-aangifte

Ongeveer 140.000 ondernemingen misten afgelopen kwartaal de deadline van 1 november om hun btw-aangifte en/of -betaling te doen. Zij ontvangen een dezer dagen een naheffingsaanslag, vaak met boete. In ruim 80 procent van de gevallen was de betaling niet op tijd of correct. Dat meld de Belastingdienst in een persbericht van 3 december. Veel ondernemers,...

Btw-verhoging van zes naar negen procent

Btw-verhoging van zes naar negen procent

Als ondernemer krijgt u binnenkort waarschijnlijk veel administratieve lasten voor uw kiezen. Na 18 december is duidelijk of het lage btw-tarief van zes procent per 1 januari 2019 naar negen procent gaat. De Tweede Kamer is al akkoord gegaan met het Belastingplan 2019, waar de btw-verhoging van zes naar negen procent onderdeel van is. De plannen zijn...