Ambachtelijke bakker maakt brood nog steeds te zout

Uit een meting van het Nederlands Bakkerij Centrum blijkt dat brood van de ambachtelijke bakker een stuk zouter is dan brood uit industriële bakkerijen. Gemiddeld zit het brood van ambachtelijke bakkers zelfs nog boven de wettelijke norm van maximaal 1,8 procent NaCl op de droge stof. Dat meldt het NVB.

De meting werd uitgevoerd op 502 verschillende broden van ambachtelijke en industriële bakkers en retailers. In totaal voldeed 15 procent van die broden niet aan de wettelijke norm van een zoutgehalte van 1,8 procent. Van de industriële broden voldeed 9 procent niet, maar van de ambachtelijke broden zat meer dan 40 procent boven de norm. Gemiddeld bevatten de ambachtelijke broden 1,84 procent zout. Bij de industriële broden zit het zoutpercentage gemiddeld op 1,61 procent, ruim onder de norm. Stokbroden, hard kleinbrood en zuurstofarmverpakt kleinbrood laten de hoogste waarden zien.

Weinig verbetering

Industrieel brood is sinds 2009 veel minder zout geworden, maar ambachtelijk brood blijft dus achter. De wettelijke norm voor het zoutgehalte in brood was in 2008 nog 2,5 procent en is in stappen verlaagd naar 1,8 procent in 2013. Het is niet voor het eerst dat het te hoge zoutgehalte van ambachtelijk brood wordt geconstateerd. In 2016 deed de Consumentenbond een kleinschalig onderzoek naar het zoutgehalte van ambachtelijk brood, waaruit ook al bleek dat bijna de helft van de broden zouter was dan wettelijk toegestaan.

Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij

De meting is uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij. Ondanks de teleurstellende cijfers bij ambachtelijke broden zegt de NVB blij te zijn met de resultaten. "Conclusie van de monitoring is dat de gehele sector (industrie en ambacht) met een gewogen gemiddelde van 1,64% zout op de droge stof ruim voldoet aan het Warenwetbesluit Meel en Brood."

Tabel: Resultaten tiende landelijke zoutmonitoring – Bron: NVB

   

 

Totaal

Industrie

Ambacht

Aantal monsters

502

400

102

 

Gewogen gemiddelde % NaCl op droge stof 

1,64

     

Gemiddelde % NaCl op droge stof

1,65

1,61

1,84

 

Gewogen gemiddelde natrium mg/100 g brood

407

     

Gemiddelde natrium mg/100 g brood

412

399

462

 

Totaal aantal monsters dat voldoet aan norm Schijf van Vijf ≤450mg natrium per 100g eindproduct (norm geldt alleen voor bruinbrood en volkoren)

416 (83%)

359 (90%)

57 (56%)

 

Gewogen gemiddelde zout g/100 g brood

1,02

     

Gemiddelde zout g/100 gram brood

1,03

1,00

1,15

 

Meer over
Lees ook
Chinezen gaan Hollands kalfsvlees eten

Chinezen gaan Hollands kalfsvlees eten

Het kostte 15 jaar onderhandelen. Zo lang duurde het voor de Nederlandse kalfsvleessector toegang kon verwerven tot de Chinese markt. “We wachten op inspectie door de Chinezen van onze bedrijven in Nederland,” zegt directeur Henny Swinkels van VanDrie Group in het FD. “Daarna kan het snel gaan. We beginnen met kalfsvlees, maar willen...

Eerste nummer More than Drinks! verschenen

Eerste nummer More than Drinks! verschenen

Het eerste nummer van het vernieuwde vakblad More than Drinks! is verschenen. Drie toonaangevende vrouwen in de drankenbranche Tess Posthumus (vier jaar op rij top 10 International Bartender of the Year), Barbara Verbeek (Register Vinoloog) en hoofdredacteur Fiona de Lange (gecertificeerd bierexpert) maken dit blad vol vernieuwing, inspiratie en storytelling....

John West gaat sportieve partnerships aan

John West gaat sportieve partnerships aan

Visconservenfabrikant John West is een sportieve partnership aangegaan met de Strong Viking obstakelrun en met twee culinaire experts van Papendal. Op deze manier wil John West actieve mensen helpen om het beste uit zichzelf te halen door het eten van vis. Papendal Vis zit vol met gezonde vetten, eiwitten en vitamines. Volgens John West geldt dat ook...