Diabetes Fonds start campagne 'Halve maatregelen' tegen suiker in producten
Het Diabetes Fonds startte 9 oktober de campagne Halve maatregelen. Het fonds wil dat het suikergehalte in producten omlaag gaat zodat consumenten makkelijker een gezonde keuze kunnen maken. Ze roepen de voedingsindustrie en supermarkten op om hierin hun verantwoordelijkheid te nemen.
Uit onderzoek van het RIVM en de NVWA blijkt dat het suikergehalte in producten de afgelopen jaren niet is gedaald. Dit terwijl de industrie daar wel beloftes over deed. Hanneke Dessing, directeur van het Diabetes Fonds, wijst erop dat veel consumenten wel gezond willen eten maar dat misleidende verpakkingen dit lastig maken. "De consument staat er alleen voor en komt niet verder dan halve maatregelen, zoals de schappen met zoete snacks vermijden, toetjes delen of sap aanlengen met water”, aldus Dessing.
3-puntenplan
Dessing roept de industrie en supermarkten op om zich te houden aan het 3-puntenplan van het Diabetes Fonds. Dit betekent:
- 30 procent minder suiker in producten.
- Een groter aanbod van gezonde producten.
- Meer schapruimte voor suikerarm én suikervrij.
Volgens het Diabetes Fonds wil 85 procent van de consumenten dat de industrie dit plan volgt. Om dit te benadrukken naar industrie is het Fonds een online petitie gestart. Dit moet er voor zorgen dat de industrie snel actie onderneemt.
Consumenten
Naast de voedingsindustrie en supermarkten wil het Diabetes Fonds ook de consument bereiken met de campagne. Consumenten moeten zich meer bewust worden van de gevolgen van een te hoge suikerinname. Dessing: “50 procent van de mensen in ons land heeft overgewicht, met een verhoogde kans op diabetes type 2 en alle consequenties van dien. Meer dan 1 miljoen Nederlanders heeft inmiddels diabetes type 2 en dat aantal groeit met 1100 per week.”
?time_continue=1&v=g_QocicEwQo
Lees ook:
Altijd op de hoogte blijven?
Meer over
Lees ook
Groei omzet voedingsmiddelenindustrie in laatste kwartaal 2022
In het vierde kwartaal van 2022 groeide de omzet van de totale Nederlandse voedingsmiddelenindustrie. Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek tonen een omzetgroei van 18,8 procent voor voedings- en genotmiddelenindustrie ten opzichte van 2021. Deze stijging is met name te danken aan hogere prijzen.
PLUS start met verkoop brood van gisteren
Om voedselverspilling tegen te gaan start PLUS met de verkoop van brood van gisteren. Brood van de versafdeling dat niet op de dag zelf verkocht wordt, kost een dag later 25 cent, 50 cent of 75 cent en is tot 11.00 uur te koop, herkenbaar door stickers en speciale borden bij de broodafdeling.
Consument blijft kiezen voor huismerk
Nederlandse consumenten blijven trouw kiezen voor boodschappen van huismerken, omdat ze de kwaliteit en smaak minstens zo goed vinden en tegelijkertijd veel geld besparen. Dat blijkt uit de Nationale Keuzestress Monitor, een initiatief van onderzoeksbureau MSI Consultants.