Dieetadvies vaker bij ondervoeding dan bij overgewicht

Nederlandse diëtisten adviseren vaker bij ondervoeding. Advisering over overgewicht, dat vorig jaar nog op de eerste plek stond, staat nu derde, na adviezen over diabetes.

Dat blijkt uit de resultaten van een enquête die is uitgevoerd door online nieuwsbrief Nieuws voor diëtisten.

Van de 727 respondenten geeft 44 procent aan bij ondervoeding te adviseren, terwijl dat in 2013 en 2012 nog op 39 procent lag en in 2011 op 35 procent. Overgewicht ligt dit jaar op 37 procent en lag vorig jaar op 45 procent.

Hoewel dus een verschuiving in de top-3 heeft plaatsgevonden, zijn ondervoeding, diabetes en overgewicht de afgelopen jaren wel steeds het vaakst genoemd.

Het is voor het eerst dat ondervoeding de lijst aanvoert. Ook het percentage diëtisten dat fragiele ouderen behandelt, is hoger dan voorgaande jaren. Een op de 6 diëtisten behandelt fragiele ouderen, tegenover 1 op de 8 vorig jaar.

Bekijk het volledige rapport

(pdf, 20 pagina's)

Lees ook:

 
Lees ook
Plantaardig(er): ook gezonder?

Plantaardig(er): ook gezonder?

De tweede dag van Food Technology wordt geopend door Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Met zijn talk, ‘Tijd voor een voedseltransitie in de voedingsindustrie,’ wil Seidell het publiek en de maatschappij als geheel prikkelen tot een vruchtbaar debat. Voor ons vakblad Voeding Nu vroegen...

“Voedingsindustrie, pak de voedingskloof in het COVID-19-tijdperk aan”

“Voedingsindustrie, pak de voedingskloof in het COVID-19-tijdperk aan”

Die oproep doet de Access to Nutrition Initiative (ATNI) na hun lancering van de Global Access to Nutrition Index 2021 begin juli. De Index beoordeelde de 25 grootste wereldwijde voedsel- en drankenproducenten en hun bijdragen aan het aanpakken van ondervoeding.

James Lind Prijs uitgereikt aan Iris Rijnaarts en Pol Grootswagers

James Lind Prijs uitgereikt aan Iris Rijnaarts en Pol Grootswagers

Onderzoekers Iris Rijnaarts en Pol Grootswagers hebben op 22 juni een James Lind Prijs in ontvangst mogen nemen, voor respectievelijk beste toepassing en beste onderzoek.