Drinkvoeding ziekenhuis ‘te zoet en vies’

Met eiwit verrijkte drankjes in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch vallen niet in de smaak. Diëtisten, verpleegkundigen en zorgassistenten omschrijven de drinkvoeding als ‘te zoet, vieze nasmaak, weinig variatie en geen prettig mondgevoel’.

Ook komt naar voren dat patiënten die de drinkvoeding gebruiken, vaak minder van de reguliere maaltijd eten. Het netto effect van het tegengaan van ondervoeding blijft hierdoor beperkt.

Dat blijkt uit onderzoek dat een MSc-studente van de Universiteit Maastricht heeft uitgevoerd. Zij heeft voor haar onderzoek de diëtisten, verpleegkundigen en zorgassistenten geïnterviewd.

Eerder hebben HAS-studenten van de opleidingen Food design & innovation en Voedingsmiddelentechnologie (foto) voor een verzorgingstehuis al een hartig product ontwikkeld voor mensen met kauw- en slikproblemen.

Muffin en quiche

Voor het Jeroen Bosch Ziekenhuis kwamen ze met een muffin in de smaken pizza en kroket, en met een hartige quiche. Fooddesigners hebben de concepten bedacht en ontwikkeld, terwijl voedingsmiddelentechnologen zich bogen over de inhoudelijke, voedingstechnische kant van de producten. Beide concepten zijn enthousiast ontvangen door diëtisten en koks van het ziekenhuis.

De MSc-student van Maastricht Universiteit gaat hier nu voor HAS Hogeschool mee aan de slag. Tegelijkertijd zoeken HAS Hogeschool en het Jeroen Bosch Ziekenhuis naar bedrijven die mee willen werken aan de productie van eiwit verrijkte snacks en drankjes.

Lees ook:

 
Lees ook
CEO van start-up in medische voeding kapittelt Nestlé en Danone

CEO van start-up in medische voeding kapittelt Nestlé en Danone

Rein Strijker, CEO van Vitalnext, verwijt grote marktspelers als Danone en Nestlé dat ze weinig vernieuwend zijn op het gebied van medische voeding, schrijft het FD. De vier bedrijven die de markt domineren richten zich vooral op het ontwikkelen van nieuwe smaken. Vitalnext doet dat anders, zegt Strijker. De start-up, die zich in het grensgebied van...

Novel foods: vleessmoothies en onco-brood

Novel foods: vleessmoothies en onco-brood

Het toepassen van allerlei technieken op voeding wordt vaak met argwaan bekeken. Maar denk eens aan mensen die problemen met eten hebben. Zij kunnen baat hebben bij ‘novel foods’. Twee nieuwe producten: ‘onco-brood’ en vleessmoothies. Door Marjolein Streur - Foodlog Een stukje vlees en verse groenten, die met elkaar gekookt en gepureerd worden. Doe...

Verhoogd LDL-cholesterol verergert artrose

Verhoogd LDL-cholesterol verergert artrose

Te veel ‘slecht’ cholesterol (LDL) heeft een negatief effect op artrose. Dat blijkt uit onderzoek in gewrichten van muizen dat Wouter de Munter van het Nijmeegse Radboudumc heeft verricht. Het onderzoek geeft volgens hem een nieuwe kijk op het ontstaan van artrose en biedt mogelijke aangrijpingspunten voor therapieën. LDL-cholesterol kan beschadigd...