Duitsland wil EU-label voor producten met eieren

mayonaise

Duitsland wil dat de productievorm van eieren op alle producten in de EU die eieren bevatten komt te staan en niet alleen op eieren zelf.

In de EU-raadsvergadering van landbouwministers die gisteren digitaal plaatsvond, heeft de Duitse landbouwminister Julia Klöckner een voorstel ingediend om op alle producten in de EU waarin eieren verwerkt zitten de productievorm (scharreleieren, vrije-uitloopeieren, etc.) van die eieren komt te staan; momenteel gebeurt dit alleen op los verkochte eieren.

Klöckner vindt dat de consument ook bij de aanschaf van producten als mayonaise, pasta en koekjes, duidelijk moet kunnen zien wat de productiemethode van de eieren die hierin zijn verwerkt is. Zij is van mening dat dit van invloed zal zijn op het aankoopgedrag van de consument en hierdoor het dierenwelzijn ten goede komt.

Diverse landen steunden het voorstel, maar bijvoorbeeld Hongarije, Bulgarije, Slowakije, Polen en Ierland waren kritischer.

De Europese Commissie gaat aan de slag met het Duitse voorstel.

Thema's
Lees ook
Een goede match: eieren en pneumatiek

Een goede match: eieren en pneumatiek

"How do they do it?" Dat is niet alleen de titel van een succesvol tv-programma, maar ook een intrigerende vraag als het gaat om het verkennen van de technologie achter sommige complexe processen. Vandaag kijken we naar het verpakken van eieren. Hoe kan pneumatiek helpen en ervoor zorgen dat de eieren netjes verpakt en gelabeld in de winkel komen?

Kipster ontwikkelt plantaardig ei

Kipster ontwikkelt plantaardig ei

Kipster heeft een plantaardig ei ontwikkeld, met de naam VEGGS. Het is een 'vloeibaar goedje' dat bestaat uit verschillende ingrediënten zoals gist en eiwit van soja. Het is volgens de makers geschikt om een roerei van te bakken.

‘Mobiele moderne kippenstallen brengen ouderwetse risico’s terug’

‘Mobiele moderne kippenstallen brengen ouderwetse risico’s terug’

Consumenten worden er blij van: de kippen die in de wei scharrelen rond mobiele kippenstallen en de biologische scharreleieren die langs de weg te koop zijn. Dat past bij het beeld dat de gemiddelde burger heeft van "ambachtelijk, eerlijk, veilig en fair trade voedsel (omdat geld niet in de zakken van de grootgrutter verdwijnt).