Eén op de drie Nederlanders gooit gemiddeld 5 à 15 euro per week aan eten weg

Weegschaal groente_HelloFresh

Een goed gevulde koelkast is fors duurder dan een jaar geleden. We zoeken naar manieren om geld te besparen, zoals slimmer inkopen doen en het tegengaan van voedselverspilling. Toch gooit maar liefst driekwart van de Nederlanders (76%) nog wel eens voedsel weg, blijkt uit onderzoek* van maaltijdboxleverancier HelloFresh. Eén op de drie (38%) weet daarbij niet dat er een verschil is tussen de labels ‘ten minste houdbaar tot’ en ‘te gebruiken tot’ op een verpakking, waardoor er vaak onnodig voedsel wordt verspild.

Wanneer een ‘ten minste houdbaar tot’ datum overschreden is, gooit één op de tien (11%) een product weg. 74 procent van de Nederlanders geeft aan dat ze dit product nog gebruiken door te kijken, te ruiken en/of te proeven. Geld/financiën is de belangrijkste reden voor Nederlanders om voedselverspilling tegen te gaan (67%).

Bijna de helft van de Nederlanders (43%) denkt dat producten na de ‘te gebruiken tot’ datum nog prima gegeten kunnen worden. Van de 55-plussers gebruikt zelfs 48 procent ‘te gebruiken tot’ producten na de uiterste datum, tegenover 36 procent van de jongeren. Toch is het af te raden om deze producten nog te gebruiken na de aangegeven datum: deze aanduiding staat namelijk alleen vermeld op zeer bederfelijke producten zoals vlees, vis of kip.

Uit onderzoek blijkt dat één op de drie Nederlanders (35%) gemiddeld nog steeds tussen de 5 à 15 euro per week aan eten weggooit en zelfs 12 procent meer dan 15 euro. Vooral groenten (53%) en fruit (41%) zijn producten die het vaakst in de prullenbak belanden.

*Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van HelloFresh in juli/ augustus 2022 bij 1.000 Nederlanders representatief op geslacht, leeftijd en diploma.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Circulair Brood gemaakt van gerecyclede broodresten

Circulair Brood gemaakt van gerecyclede broodresten

Brood is een van de meest verspilde voedingsproducten in Nederland. Op het gebied van duurzaamheid valt hier nog veel winst te behalen. Top Bakkers doet dat met Circulair Brood: oud brood gerecycled om er nieuwe broden van te maken. Het innovatieve product is te zien en proeven op Horecava.

Webinar Foodvalley NL over het upcyclen van reststromen

Webinar Foodvalley NL over het upcyclen van reststromen

Het ‘upcyclen’ van zijstromen van landbouw- en voedselproductie, is een van de meest effectieve technologische oplossingen om voldoende en verantwoord voedsel te produceren voor een groeiende wereldbevolking. Er zijn al veel technologische innovaties in ontwikkeling om deze zijstromen te benutten voor voedingsingrediënten en -producten, maar een van...

MBO Rotterdam-Rijnmond en IntelligentFood bundelen krachten tegen voedselverspilling

MBO Rotterdam-Rijnmond en IntelligentFood bundelen krachten tegen voedselverspilling

Het MBO-onderwijs in Rotterdam-Rijnmond en IntelligentFood werken samen in het project ‘Let’s change the face of food waste’. Het doel is voedselverspilling tegen gaan en meer bewustwording te creëren.