Europese regelgeving limiteert transvetzuren in voeding

Europese Commissie (Brussel)

De Europese Commissie heeft gister een nieuwe verordening goedgekeurd die de toegestane hoeveelheid transvetzuren in levensmiddelen verlaagt. Over twee jaar mogen voedingsmiddelen voor de eindconsument maximaal 2% transvet bevatten.

De nieuwe limiet heeft als doel om de gezondheid van consumenten te beschermen en de Europeanen gezondere voedingsopties te bieden. Transvetzuren vormen namelijk een volksgezondheidsissue omdat ze het LDL en cholesterol verhogen en daarmee het risico op hart- en vaatziekten doen toenemen.

De Gezondheidsraad adviseert een maximum van 1 energieprocent transvetzuren per dag. Dit is zo’n 2 gram transvet als je 2.000 kilocalorieën op een dag binnenkrijgt. Nederlanders eten gemiddeld ongeveer 1 tot 1,5 gram transvet, aldus het Voedingscentrum. In andere (Europese) landen bevatten producten meer transvet. Door de nieuwe limiet voor transvetzuren wordt het voedselaanbod in alle EU lidstaten gezonder.

Dierlijke vetten

De nieuwe limiet komt overeen met 2 gram industrieel geproduceerde transvetten per 100 gram vet in het voedsel bestemd voor de eindconsument en voedsel bestemd voor levering aan de detailhandel. De nieuwe limiet is alleen van toepassing op industrieel geproduceerde transvetten. Er wordt een uitzondering gemaakt voor transvetten die van nature voorkomen in vet van dierlijke oorsprong. Deze dierlijke vetten komen onder andere voor in zuivelproducten of vlees van runderen, schapen of geiten.

De verordening is van toepassing vanaf 2 april 2021. Vanaf dat moment mogen producten die deze limiet overschrijven niet meer op de markt gebracht worden. Daarnaast zijn bedrijven die leveren aan de detailhandel vanaf dan verplicht om informatie over de hoeveelheid transvetten te verstrekken aan hun afnemende bedrijven.

Lees ook
Vergunning voor chloorpyrifos wordt niet verlengd

Vergunning voor chloorpyrifos wordt niet verlengd

De vergunning van het chemische gewasbeschermingsmiddel chloorpyrifos wordt zeer waarschijnlijk niet verlengd. Dat schreef de European Food Safety Authority (EFSA) afgelopen vrijdag in een persbericht op zijn website.

EU helpt lidstaten voedselverspilling te meten

EU helpt lidstaten voedselverspilling te meten

Voedselverspilling is een serieus probleem zonder concrete oplossing, deels omdat er te weinig informatie beschikbaar is over verspilling in de keten. De Europese Commissie wil daar verandering in brengen met een gemeenschappelijke methodologie om voedselverspilling te meten. Ongeveer 20% van het voedsel dat in de EU wordt geproduceerd raakt verloren...

Europese Commissie start investeringsfonds tegen vergrijzing Europese landbouw

Europese Commissie start investeringsfonds tegen vergrijzing Europese landbouw

Een Europees investeringsfonds van €1 miljard moet verdere vergrijzing van de Europese landbouwsector tegengaan. Het fonds is ingesteld door de Europese Commissie (EC) en de Europese Investeringsbank.  Binnen de EU is slechts 5% van de boeren jonger dan 35 jaar en 11% jonger dan 40 jaar. Uit onderzoek van de EC onder 7.500 boeren...