Europese regelgeving limiteert transvetzuren in voeding

Europese Commissie (Brussel)

De Europese Commissie heeft gister een nieuwe verordening goedgekeurd die de toegestane hoeveelheid transvetzuren in levensmiddelen verlaagt. Over twee jaar mogen voedingsmiddelen voor de eindconsument maximaal 2% transvet bevatten.

De nieuwe limiet heeft als doel om de gezondheid van consumenten te beschermen en de Europeanen gezondere voedingsopties te bieden. Transvetzuren vormen namelijk een volksgezondheidsissue omdat ze het LDL en cholesterol verhogen en daarmee het risico op hart- en vaatziekten doen toenemen.

De Gezondheidsraad adviseert een maximum van 1 energieprocent transvetzuren per dag. Dit is zo’n 2 gram transvet als je 2.000 kilocalorieën op een dag binnenkrijgt. Nederlanders eten gemiddeld ongeveer 1 tot 1,5 gram transvet, aldus het Voedingscentrum. In andere (Europese) landen bevatten producten meer transvet. Door de nieuwe limiet voor transvetzuren wordt het voedselaanbod in alle EU lidstaten gezonder.

Dierlijke vetten

De nieuwe limiet komt overeen met 2 gram industrieel geproduceerde transvetten per 100 gram vet in het voedsel bestemd voor de eindconsument en voedsel bestemd voor levering aan de detailhandel. De nieuwe limiet is alleen van toepassing op industrieel geproduceerde transvetten. Er wordt een uitzondering gemaakt voor transvetten die van nature voorkomen in vet van dierlijke oorsprong. Deze dierlijke vetten komen onder andere voor in zuivelproducten of vlees van runderen, schapen of geiten.

De verordening is van toepassing vanaf 2 april 2021. Vanaf dat moment mogen producten die deze limiet overschrijven niet meer op de markt gebracht worden. Daarnaast zijn bedrijven die leveren aan de detailhandel vanaf dan verplicht om informatie over de hoeveelheid transvetten te verstrekken aan hun afnemende bedrijven.

Lees ook
Foodwatch lanceert campagnepetitie tegen het kooien van landbouwdieren

Foodwatch lanceert campagnepetitie tegen het kooien van landbouwdieren

Consumentenorganisatie en voedselwaakhond foodwatch roept de Europese Commissie op een einde te maken aan het kooien van alle landbouwdieren in Europa en ervoor te zorgen dat het EU-handelsbeleid dit verbod ondersteunt.

Verbod op kleurstof E171 (titaniumdioxide) lijkt in zicht

Verbod op kleurstof E171 (titaniumdioxide) lijkt in zicht

De Europese Commissie wil dat titaniumdioxide, ofwel titaniumwit, verboden wordt in voedingsmiddelen en volgt daarmee het overeenkomende advies op dat het Europese Voedselveiligheidsbureau (EFSA) eerder in mei uitsprak: de stof geeft in voedsel en medicijnen mogelijk te veel gezondheidsrisico’s.

EC adviseert meer ruimte voor genetische veredeling

EC adviseert meer ruimte voor genetische veredeling

De Europese Unie zou de huidige beperkingen voor nieuwe genetische veredelingstechnieken aanzienlijk moeten versoepelen. Dit adviseert de Europese Commissie in een donderdag gepubliceerd rapport.