FDA verbiedt zeven additieven omdat de wet dat voorschrijft

EVMI _Additatieven

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft 7 chemische stoffen, die goedgekeurd waren voor gebruik in de voedingsmiddelenindustrie, alsnog verboden. Dat meldt WebMD. Niet omdat ze slecht zijn, maar omdat de wet het zegt.

Door Huib Stam - Foodlog

In 2015 spande een aantal organisaties rechtszaken aan tegen de FDA op grond van de Food, Drug, and Cosmetic Act's Delaney Clause. Deze wet uit 1958 verbiedt het gebruik van elke stof die in welke dosis ook kankerverwekkend is. De aanklagers brachten onderzoeken in de rechtszaken in waarin proefdieren extreem hoge doseringen van de stoffen kregen toegediend en inderdaad kanker kregen.

In een toelichting zegt de FDA dat de stoffen bij gebruik waarvoor ze bedoeld zijn geen gevaar voor de volksgezondheid opleveren, maar dat ze nu verboden worden omdat de wet het voorschrijft. De stoffen zijn: benzofenon (een UV-blokker), ethylacrylaat (smaakstof), methyleugenol (smaak- en geurstof), myrceen en pulegon (geurstoffen) en het pyridine (een veelgebruikt oplosmiddel en smaakstof).

Lees ook
Europese Rekenkamer: 'Voedselveiligheidssysteem EU is te ambitieus'

Europese Rekenkamer: 'Voedselveiligheidssysteem EU is te ambitieus'

Het systeem van de EU voor de bescherming van consumenten tegen chemische gevaren in levensmiddelen is te ambitieus. Dat concludeert de Europese Rekenkamer in een recent gepubliceerd rapport. Daarin staat dat publieke en particuliere controles beter op elkaar afgestemd moeten worden. De Europese Commissie en de lidstaten hebben niet de capaciteit om...

Fransen gaan op werk en op school duurzaam en lokaal eten

Fransen gaan op werk en op school duurzaam en lokaal eten

Fransen gaan bij de baas en op school gezond, milieuvriendelijk en lokaal eten. Boeren moeten zich groeperen om zelf de prijs te kunnen bepalen die zij van hun afnemers krijgen. Zo gaan consumenten gezonder eten, wordt het milieu minder belast en worden de kosten die de boer moet maken eerlijk betaald. Dat zal ook de voedselverspilling terugdringen....

Levensmiddelengiganten willen kaliumzout in plaats van kaliumchloride

Levensmiddelengiganten willen kaliumzout in plaats van kaliumchloride

Om het kwalijke zoutgehalte van voedingsmiddelen te verlagen, vervangen veel bedrijven ‘gewoon’ zout door kaliumzout. Op etiketten moeten ze dat vermelden als ‘kaliumchloride’, iets wat consumenten zou afschrikken. Grote Amerikaanse voedingsmiddelenbedrijven pleiten daarom voor het toestaan van de naam ‘kaliumzout’. Door Anneloes van Boven - Foodlog...